Dün Esnaflar odasında yaptığı açıklama ile kendisinin adaylığının kesin olduğunu söyleyen Bilal GÜNDOĞDU’nun basın açıklamasından sonra bugün Ankara’dan gelen ve resmi olmayan açıklamalara göre Pendik’te CHP’nin adayı Mehmet Salih USTA oldu.

Sitemizin haberlerinden de takip ettiğiniz gibi Pendik’te CHP adaylığı için Bilal GÜNDOĞDU isminin anılmasından sonra Mehmet Salih USTA ve sevenleri Pendik’te ufak çaplı bir eylem yapmış ve akabinde CHP Genel Merkezi ile görüşmek üzere 20 otobüsle Ankara’ya hareket etmişti. Son dakika gelen bilgiye göre Mehmet Salih USTA’nın bu tavrı etki etmiş ve Pendik’te Mehmet Salih USTA’nın adaylığı kesinleşmiş gibi…

Haber kaynağımız resmi açıklamanın en geç pazartesi günü yapılacağını bildirdi.
MEHMET SALİH USTA İLE PENDİNHABER SİTESİNİN YAPTIĞI SÖYLEŞİ
Başkanım, öncelikle çalışmalarınızdan ötürü tebrik eder, başarılar dileriz, bize de zaman ayırdığınız için ayrıca teşekkür ederiz

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
5 çocuklu bir ailenin en büyük çocuğuyum.15.03.1962 Rize Çayeli'nde doğdum. Evli ve 4 çocuk babasıyım. Şu an 2 de torunum var. Eşimle görücü usulü evlendim. (Fatma Hanım) Evlendiğimizde ben 19, o 16 yaşındaydı. Kendisiyle ilk kez nişan akşamı tanıştık. O Trabzon Çaykara'lıdır. Mutlu, mütevazi bir aile yaşamımız var.
Kaynarca'ya ailecek 1969 yılında yerleştik. Yıldırım Beyazıt İlkokulundan sonra Ticaret Lisesini, daha sonra da dışardan İşletme Fakültesini bitirdim. Yurt dışından aldığım bu diplomanın Türkiye'de de denkliği mevcut.
 
Çocukken de ticarete meraklıydım. Annemin hazırladığı yarım ekmek arası peynir-domatesle karnımı doyurur, şimdiki Pen Otel'in olduğu yerde bulunan Madalyon Plajı'nda su satar harçlığımı çıkartırdım.
 
Daha sonraları spot deterjan alıp pazarda sattım. Kaynarca pazarında 10 tezgah kurulmuşsa 11. sini ben kurardım. 1977 yılından sonra da babamın açtığı ekmek fırınında ve bakkalda askere gidene kadar aktif olarak çalıştım.
 
Çocukluğumdan bu yana kendimle ve çevremle barışık bir insanım. Hayatım boyunca yumruk yumruğa kavgam hiç olmamıştır. Kızgınlık ve kırgınlıklarım ise uzun sürmez. İçki kullanmam. Tek kötü alışkanlığım sigaradır.
 
Çocukluk arkadaşlarımın %80'i ile arkadaşlığım hala devam ediyor. Yaşar Akkuş, Cevat Erdem, Can… Yaşar Erdem (Erzurumlu) bunlardan sadece bir kaçı.
Arkadaşlarımı ve dostlarımı kardeş gibi görürüm.
 
Askerliğimi yaptıktan sonra inşaat sektörüne atılarak müteahhitlik yaptım. O tarihten bu yana 2000'in üzerinde daire bitirdim. Sat-yap değil, yapsat yaptım. İş hayatını sürdürürken babamın manevi desteğini hep arkamda hissettim.
 
Ailem Rize'den bu yana varlıklı bir aileydi. Fakat ben tüm kazancımı ailemden tek kuruş almadan, ticari zekam ve çalışmalarım neticesinde, meşru yollardan elde ettim.

Siyasete ilginiz nasıl başladı?
1989 yılına kadar hiç bir partinin üyesi değildim. O yıldan sonra bir vesile ile Sayın Süleyman Demirel'le ya-saklı olduğu dönemde Tuzla'da tanıştım. Onunla yakın dostluğum oldu. O dönem DYP yerel seçimler için ilçe genelinde bir kamuoyu araştırması yapmış. İsmim ön plana çıkıp parti kurmaylarının dikkatini çekince, dönemin kurmayları Orhan Keçeli, Hasan Çakıroğlu, Yusuf Topçu partiye girmem için teklif getirdiler. 2. sıradan meclis üyesi adayı oldum ve seçilerek 5 yıl Pendik Belediyesi Meclis Üyeliği yaptım. 26 yaşında İstanbul'un en genç meclis üyesi unvanına sahip oldum. Daha sonra DYP'de il yöneticiliği ve teşkilat başkanlığı görevlerini yürüttüm.

DYP ile başlayan politika hayatınızı DSP ve şuan CHP ile devam ediyorsunuz. Bize bu serüveni anlatır mısınız?
 
1995 yılında, Tansu Çiller döneminde, parti içi demokrasinin işlemediği inancı ile DYP'den istifa ettim.
 
Sonraki 4 yılda aktif siyaset yapmadım.
 
1999 yılında, bu sefer DSP'nin ilçe genelinde 12 isim arasında yaptığı eğilim araştırması sonucu yine ismim ön plana çıkınca; bu partinin o dönemdeki yetkililerinden “Belediye başkan adayımız olur musunuz.” teklifini aldım.
 
Bu teklifi bana bizzat Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Mengi iletti. 1 hafta düşünme payı istedim. Çeşitli istişarelerden sonra başkan adaylığını kabul edip seçimlere girdim.
2002'de DSP'nin bölünmesinden sonra, birlikte siyaset yaptığımız kadronun telkiniyle partiden istifa ettim. CHP'ye geçişim bu dönemden sonra oldu. İlçe Başkanı Muammer Başarslan yönetimdeki birkaç arkadaşıyla birlikte ziyaretime gelerek CHP’yekatılmam konusunda teklif getirdiler. Ve şimdiki ilçe başkanımız Tuncay Aktaş, M. Ali Ayaz ile birlikte 3 kişi ile birlikte CHP'ye üye olduk. Bizi oldukça nazik karşıladılar. CHP'ye bir emrivaki ile, tepeden inme Belediye Başkan Adayı olmadım. Üye olarak geldim 2004 adaylık sürecinde yoğun biçimde ismim üzerinde duruldu. Aday olmam noktasında ısrar edildi. Gelişmeler sürecinde Belediye Başkan adaylığını kabul ettim. Gazeteci olarak sizin de takip ettiğiniz üzere, tüm gücümle ve samimiyetimle CHP'nin başarısı için mücadele ettim.

ENERJİMİ İNSANLARIN SEVGİSİNE BORÇLUYUM


Bir takım görevlere talip oldunuz, adaylıklarınız oldu, kamuoyu sizi benimsedi mi? Bu enerjinizi neye borçlusunuz?
Ben var olan enerjimi insanların sevgisine borçluyum.O insanlardan aldığım enerji ile programdan programa koşuyorum.Pendik halkının bizi sevdiğini biliyorum çünkü kamuoyu araştırmalarım bunu gösteriyor.

Samimi bir şekilde söylüyorum 2004 seçimlerinde biz Tayyip beyin rüzgarı ile kaybettik.Yoksa bizim rakibimiz Erol falan değildi.

Adaylık dönemlerinizde büyük paralar harcayarak dev kampanyalar yürüttünüz, Bu kadar parayı niçin harcadınız?
Bu olay beni çok üzmüştür Hemen seçimden sonra M.Salih Usta kalp krizi geçirmiş,komaya girmiş diyenler oldu.Hatta hastanelere Siyami Ersek’e koşanlar bile olmuş.Böyle bir şey hiç olmadı.Sağlık benim için her şeyin üzerindedir.Niye o kadar para harcadınız sorusuna gelince ben iddiası olan bir insanım iddiası olan insan ancak bunları yapar.2000’nin üzerinde daire yaptım sattım ve her zaman her şeyin en iyisini yapmaya çalışmışımdır.Hatta rahmetli kardeşim bu konuda bana söylerdi niye bu kadar para harcıyoruz? Bende ona hep derdim ki ona biz Pendik’e bir iddia koyduk bu iddianın gereği para harcamaksa bunu yapacağız ve hiçbir karşılık beklemeden.

Benim aylık 150.000 dolar sabit kira gelirim var.Ben kendim için hiçbir şey istemiyorum.Belki de ilk defa bir belediye başkanı ben seçilirsem alacağım resmi maaşıma dokunmadan bir hayır kurumuna bağışlayacağım dememiştir.Ben bunu dedim.

Neden Pendik?
Ben Pendik’e sevdalı bir adamım.Önceliğim Pendik olduğu için bu kadar parayı harcadım.Pendik halkını seviyorum ve Pendik’e hizmet emek istiyorum.Çok temelden siyasetçi olmadığım için de böyle insanların hoşunu gidecek politik sözler de bilmem.

TEKRAR CHP’DEN ADAYIM
“Gülümse Pendik” sloganı; Kriz yaşanıyorken insanları nasıl gülümseteceksiniz? Sizden Pendik neyi beklemeli?
Şimdi ekonomik kriz çok kötü bir durum.Her gün bana yüzlerce insan asgari ücretle çalışmak için iş talebinde bulunuyor.Sosyal devlet anlayışı çökmüş durumda.İnsanlar emek harcıyor karşılığını alamıyor.Bunlar çok vahim sonuçlar.Ben sokakta yaşanan bütün talihsiz olayların altında ekonominin iyi olmayışından kaynaklandığını düşünüyorum.”Gülümse Pendik”in temelinde ne var biliyor musunuz?Sabah 6:30 ile 07:00 arası çıkın dışarı insanların suratına bakın insanlar işine giderken mutsuz,suratları asık,dargın ve gülmeyen bir toplum onun için “Gülümse Pendik” dedik.Tabi bunun ekonomik alt yapısını oluşturduktan sonra.

Adaylığınız henüz açıklanmadı tekrar CHP’den aday mısınız?
Evet tekrar aday olacağım.Yaptığım kamuoyu araştırmalarında Pendik halkı beni istiyor.Bende bu isteklere karşı kayıtsız kalamam onun için tekrar aday olacağım.

CHP içinde adaylık noktasında bir rekabet konuşuluyor. Bilal GÜNDOĞDU aday olacağını çok öncelerden açıkladı,İlçe teşkilatından büyük bir kesiminde Pendik Eski belediye başkanı Burhan KÖSEOĞLU’NU istediği biliniyor, adaylık yarışını göğüsleyebilecek misiniz?
Bugün biz Bilal Gündoğdu ile siyasi akrabayız.Burhan bey ise saygı duyduğum,dürüst,namuslu ve şerefli bir insandır.Burhan beye dönük hiçbir şey yapmamışımdır.Kendisini severim ağabeyim gibi bilirim.Bilal beye gelince Bilal bey benim belediye meclis üyemdi.

Bilal beyin belediye meclis üyesinin olmasının altında benim imzam vardır.

Bu seçimle ilgili Pendik bazında CHP’nin şansı nasıldır? Değerlendirir misiniz?
Ben siyaseti bilimsel yönüne de çok önem veririm. Önümüzde ki seçimde üç parti yarışacaktır. Bunu sakın diğer partiler alınganlık yapmasın Ben üç tane araştırma şirketine araştırma yaptırdım. Eş güdümlü zamanlarda yaptırdığım anketlerde üç parti üç tane de isim ortaya çıkıyor. Bunlardan biri M.Salih Usta biri Erol Kaya diğeri ise İsmail Haskul’dur.Şuan elimde gördüğünüz araştırmalar Kasım 2008’in araştırmalarıdır.Bu üç partide projelerini Pendik halkına sunacak ve Pendik halkı kimi beğenirse o belediyeyi alacak.

Ama bugünkü yönetim 15 yıldır Pendik’i monoton bir şekilde yönetmektedir.Pendik artık bir değişim istiyor.Bunu açık ve net söylüyorum 2004 seçimlerinde bana deselerdi Salih Usta sen seçimi kaybediyorsun kim kazansın deselerdi Allah bir Hakkı için söylüyorum seçimi İsmail Haskul kazansın derdim.Niye bunu söylüyorum İsmail kardeşimizle dünya görüşümüz farklı olabilir ama İsmail bey Pendik halkı için bir değişim olacaktı.Benim kadar bir değişim olacaktı.Değişim adına İsmail beyi eşdeğer görüyorum.Onun için o gün kaçan değişim bu bugün bu değişimi temsil edenler artık değişimi sağlayacaklar.

Yerel seçimlere has özel bir durum, sizce aday mı önemlidir Parti mi?
Yaptırdığım anketlerde bunu da sordum üç anketin sonucunda %46’lık kesim adayın daha önemli olduğunu söylüyor.


PENDİK’TE BİRÇOK ŞAİBELİ PROJE VAR

Pendik uluslararası sermayenin cazibe merkezi haline geldi. Birçok AVM açıldı ancak yerel esnaf bu durumdan memnun değil. Sizin bu konuda yaklaşımlarınız nedir?
Pendik’te birçok şaibeli proje olduğu gibi marina projesi değil bu, marina adı altında yapılan alışveriş merkezi de artık şaibeli projeler arasına girmiştir. Ve şuanda çok ciddi hukuki problemleri olan bir projedir. Bunun altını çizerek söylüyorum. Ben 13-14 tane Avrupa ülkesi gezdim dünyanın hiçbir yerinde deniz ile karanın kesiştiği noktada böyle bir marina anlayışı yoktur .Bu marinanın tamamı ranta dönüktür.Bana gelen bilgiler arasında 96 bin metre kare alışveriş merkezi olacak 6 bin metrekare ise akaryakıt istasyonu olacak.Bu tamamı ile ranta dönmüştür.

Bu projeler 2004 seçimlerinde benim programım arasındaydı.Ama o zaman beni eleştirdiler çok afaki projeler bunlar bunları belediye nasıl yapacak diye sordular.Evet belediye okul,hastane,marina yapmaz bunu yapanlara zemin hazırlar.

Zaten Pendik’e gelen müşteri kitlesi belli yapılan bu projelerle birlikte esnaf hepten bitecek.Ama esnafımız bunun farkında değil.Alışveriş merkezleri açıldıktan 3 ay sonra yerleşik esnafın halini görün ne hale düşecekler.

Aday gösterilip akabinde seçilirseniz Pendik’e ne gibi yenilikler ve değişiklikler getirmeyi düşünüyorsunuz?
Biz Pendik’in emarını çektik. Kadromuz çok ciddi anlamda çalışıyor.Pendik’in sorunlarını ortaya koyup karşısına da çözümlerini koyacağız.Yapacağımız projelerin hepsinin altına finansmanlarını da koyacağım.Hangi proje nasıl olacak bunların hepsini belirteceğim.

Pendik’te önceliğim işsizlik ve gençler olacak.Gençlerimize sahip çıkmalıyız.Onların sorunlarına çözüm olmalıyız.Bu sorunların altında da ekonomi yatıyor.Belediye dediğin insanın doğumundan ölümüne kadar sorumludur.
 
PENDİKHABER


Editör: HABER MERKEZİ