CHP lideri Baykal'ın, TBMM Başkanlığı seçiminde, AK Parti'nin adayı Köksal Toptan'a oy verilmesi yönünde karar aldığı öğrenildi. CHP'nin memnuniyetinin nedeni ise...

 

Böylece Toptan'ın, AKP ve CHP'nin desteğiyle ilk turda seçilebilmesinin önü açıldı.
Edinilen bilgiye göre, Toptan'ın adaylığını kurmaylarıyla birlikte değerlendiren Baykal'ın, 'Yerleşik geleneğimize göre Meclis Başkanı'nın en çok oyu almış olan partiden seçilmesi doğaldır. Diğer yandan Toptan, deneyimli, siyasi kişiliği, ahlakı güven veren, saygıdeğer bir insandır. Böyle bir adayın gösterilmiş olması memnuniyet vericidir. CHP olarak yerleşik parlamento geleneği ve kişiliğini değerlendirerek Toptan'a destek veririz' dediği kaydedildi.

'Tarafsızlığını sergileyecektir'

NTV'nin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de 'Toptan tecrübeli bir politikacıdır. Geçmişte Türkiye'de önemli hizmetler yapmıştır. Her ne kadar geçen dönemde TBMM Adalet Komisyonu'nun çalışmaları hakkında bizim ciddi eleştirilerimiz olduysa da sanıyorum ki Meclis Başkanı seçildiğinde tarafsızlığı sergileyecektir, bunu ümit ediyoruz' diye konuştu.

İlk turda 367 oy gerekiyor

Baykal'ın bu tavrı nedeniyle, Toptan'a ilk oylamada 430'u aşkın oy çıkabilir. AKP'nin 341, CHP'nin de 99 milletvekili bulunuyor. Ancak CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ'ın geçici Meclis Başkanı olduğu ve iki divan kâtibinin de AKP'li olabileceği dikkate alındığında Toptan'a AKP ve CHP'den toplam 437 oy çıkması mümkün görünüyor. İçtüzüğe göre Meclis Başkanı seçilebilmek için ilk turda en az 367 oy gerekiyor.



Milliyet

Editör: HABER MERKEZİ