Askeri uçaklardan edindiği tecrübeyi özel jetlere yansıtan Fransız Dassault şirketi, pazardaki tüm dengeleri alt üst edecek yeni modelini Las Vegas'ta yapılan NBAA 2013 Fuarı'nda tanışmıştı.

O İSİM ORTAYA ÇIKTI

Falcon 5X adı verilen uçak, 45 milyon dolarlık full donanımlı fiyatı ile büyük ilgi çekmişti. İstanbul-New York arasında duraksız uçabilecek Falcon 5X için ilk siparişin Türkiye'den geldiğinin duyulmasının ardından herkes o ismin peşine düştü.

Habertürk'ten Güntay Şimşek, merak edilen ismi açıkladı; Mehmet Cengiz. Cengiz, en son İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı ihalesini kazanmıştı. Cengiz'in sahip olduğu Cengiz İnşaat ile Limak ve Kolin ortaklığı Akdeniz, Uludağ ve Çamlıbel elektritik dağıtım şirketlerine sahip.

AKŞAM'I ALMAKTAN VAZGEÇMİŞTİ

Akşam Gazetesi, SkyTürk360 ile radyo ve dergileri 60 milyon dolara satın alacağını açıklayıp daha sonra vazgeçen Mehmet Cengiz, yatırım için 45 milyon dolarlık Falcon 5X'i tercih etti.

UZUN MENZİLDE YÜKSEK KONFOR

Koltuk kapasitesi 16'ya kadar çıkabilen özel jet, sınıfındaki jetler arasında en geniş kabine sahip. Özellikle uzun menzilde yüksek konfor sunacak Falcon 5X'in kabin yüksekliği 1 metre 98 santimetre. Eni ise 2 metre 58 santimetre.

Uçak gökyüzüyle ilk buluşmasını 2015'te gerçekleştirecek. Test ve sertifikasyon işlemlerinin ardından 2016 sonunda teslimat başlayacak.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Menzili: 9 bin 630 kilometre

Seyir yüksekliği: 15 bin 545 metre

Maksimum kalkış ağırlığı: 31 bin 570 kilogram

Motor: 2 adet Silvercrest Safran-Snecma

Motor itiş gücü: Her biri 11 bin 450 libre

Kabin hacmi: 50 metre küp


Kaynak:Ensonhaber

 

Editör: HABER MERKEZİ