T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve AB’nin eş finansmanı ile hayat geçen Rize Ticaret Borsası(RTB) Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi(ÇAYMER) T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanları Buse Aydoğan ve Semih Vardar tarafından denetlendi. Denetimde RTB Genel Sekreteri İsmail Kocaman, ÇAYMER Müdürü Selçuk Azman hazır bulundu.

Çay üretiminin sektörünün rekabetçiliğini, verimliliğini ve kalitesini artırmak ve Türk çayını küresel pazarlara taşımak için uygulanan Rize Çay Araştırma ve Uygulama MerkeziÇAYMER Projesi ilk dün bir denetimini geçirdi. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve AB’nin eş finansmanı ile hayat geçen proje Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenmiştir. denetmenler tarafından çok başarılı bulundu. Denetimde; Denetim sırasında Pproje kapsamında üreticilere, ürünleri için sağlıklı kalite kontrol hizmetleri verilmesini ve ürün çeşitlendirme çalışmaları için destek verilmesi, Deneme üretimlerinin yapıldığı ve KOBİ’lerin uygulamalı eğitim alabileceği dört ton kapasiteli pilot üretim birimi, çay paketleme ünitesi, Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra gerekli test ve analizlerin yapılması için bir laboratuvar birimi, Bünyesinde bir çay kütüphanesi olan bir eğitim ve danışmanlık birimi ile kalite kontrol ve geliştirme bölümü, Ambalajlama, pazarlama ve dış ticaret alanlarına odaklanan bir pazarlama ve dış ticaret birimlerii. gibi konular ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Denetimde merkezin çalışmaları hakkında bilgi veren Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi Projesi,Azman, “ÇAYMER projesi özellikle kalite ve ürün standartları açısından sağladığı yeni teknolojiler ve araştırma yöntemleri yardımıyla 150’den fazla KOBİ’nin iç ve dış pazarlardaki rekabet gücünü artırmasına yardımcı olmaktadır. Merkez, yeni üretim teknikleri sayesinde KOBİ’lerin üretim maliyetlerini düşürürken, diğer yandan verimliliklerini artırmalarına katkıda bulunmaktadır. Bu tesisten özellikle, paketleme sistemi bulunmayan üreticiler yararlanmaktadır” dedi..

Projenin, Rize çayının markalaşmasıyla beraber bu çayın yurt içinde ve yurt dışında tanıtımına zemin hazırladığını belirten Azman, “Merkezimizıyor ve KOBİ’lerin pazara girmeleri için de danışmanlık ve eğitim hizmeti veriyor..

Tesisin Araştırma çalışmalarımız sayesinde, çeşitli çay ürünlerinin ne kadar talep gördüğü tespit edilmektedir. İleri teknolojili üretim teknikleri yardımıyla yeni çay aromaları geliştirilmesi ve böylece ürün çeşitliliğinin artırılması amaçlanmaktadır. Bu çeşitlilik, Türk çayının yerel ve uluslararası pazarlardaki konumunu güçlendirecektir” dedi..

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ