Tek Gıda-İş Sendikası Karadeniz Bölge Temsilciliği yeni işe girecek olan vatandaşları sendikal süreç hakkında bilgilendirdi.

 

ÇAYKUR’da önümüzdeki günlerde kura ile işe girecek olan ve KPSS başvurusu sonucu işe girecek olan vatandaşlara sendikal süreci Tek Gıda-İş Sendikası Karadeniz Bölge Temsilcisi Ziya Aksoy yaptığı basın açıklamasıyla anlattı.

Geçtiğimiz günlerde Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Koordinasyon Kurulu geçtiğimiz güne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında toplandı. Toplantı hakkında bilgi veren Aksoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan toplantıda rapor olarak da sunulan taleplerini dile getirdi.

Kuraya katılacak olan vatandaşlara başarı dileyen Aksoy “Yeni işçi olarak işe alınacak olan işçilerin tamamı işçi statüsünde işe başlatılacak ve yılda 120 gün çalıştırılacaklardır. İşe alınacak işçilerin, İş Kanununa göre asgari ücretle (5,35 TL/Saat) işe başlatılacaklardır” diyerek 1,850.00 TL maaş ile işe başlanılacak şeklindeki iddiaları yalanladı.

TÜRK-İŞ’in Kamu çerçeve anlaşmasında işçiler için 2,350.00 TL taban fiyat istediğini de sözlerine ekleyen Aksoy “İşçiler yürürlükteki Toplu İş Sözleşmesinden iki şekilde yaralanabildiklerinden ya taraf sendikaya üye olmak suretiyle ya da dayanışma aidatı ödemek suretiyle yürürlükteki sözleşmeden yararlanma imkânları vardır” ifadelerine yer verdi.

Dayanışma aidatı ödeyen işçilerinde taraf sendikanın yararlandığı haklardan yararlanabileceğini dile getiren Bölge Temsilcisi “Taraf sendikaya üye olan işçilerin saat ücretleri Toplu İş Sözleşmedeki işe giriş ücret baremi olan 6,20 TL/Saat ’e yükseltilir ve diğer sosyal haklardan da yararlandırılır.  Aynı şekilde dayanışma aidatı ödemek isteyenlerinden dilekçeleri işverene verildiği tarihten geçerli olarak saat ücretleri 6,20 TL.’ye yükseltilir ve diğer sosyal haklardan istifade ettirilir” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar, Genel Mali Sekreter Ramazan Ağar ve Kamu Koordinasyon Kurulu Üyeleri iştirak ettiler. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, sözleşmenin 210 bin işçiyi ilgilendirdiğini vurgulayarak TÜRK-İŞ olarak taleplerini Bakan Çelik'e sundu.

TÜRK-İŞ Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Koordinasyon Kurulu 2015 Yılı Önerileri ise şu şekilde oldu;

İYİLEŞTİRME

2.350 TL/ay altındaki ücretler 2.350 TL/ay’a yükseltilecektir.

ÜCRET ZAMMI

31.12.2014 tarihinde işyerinde çalışan işçilerin ücretlerine 01.01.2015 tarihinden itibaren yüzde 15 ücret zammı yapılır.

31.12.2015 tarihinde işyerinde çalışan işçilerin ücretlerine 01.01.2016 tarihinden itibaren 01.01.2015-31.12.2015 dönemi enflasyon oranına dört puan ilavesi ile bulunacak oranda zam yapılır.

Toplu iş sözleşmesinin birinci ve ikinci yıllarında işçilerin yıl boyunca ödeyecekleri gelir vergisi oranı yüzde on beş’dir. Yüzde on beş’i aşan vergiler işveren tarafından karşılanır.

(b) paragrafındaki enflasyon oranının belirlenmesinde 2003=100 Temel Yıllı Türkiye İstatistik Kurumu Türkiye Geneli Tüketici Fiyatlar Endeksi kullanılır.

3- SOSYAL YARDIMLAR

Sosyal Yardım 275 TL/Ay

Yemek Parası 10 TL/Gün

Aile ve Çocuk Yardımı (Devlet memurlarına verilen miktarda)

Giyim 150 TL/Yıl

Yukarıda yer alan sosyal yardımlardan yüksek olanlar aynı miktarda artırılır.

Yukarıda yer almayan sosyal yardımlara ücret zamları oranında zam yapılır.

Bu sosyal yardımlar 2. yılda ücret zamları oranında aynı tarihte artırılır.

İŞYERİNE / İŞLETMEYE ÖZGÜ SORUNLAR

İşyeri/işletme/işkoluna özgü sorunlar toplu iş sözleşmesinin tarafları arasında görüşülerek sonuca bağlanır.

5- ALT İŞVEREN (TAŞERON) SORUNLARI

Alt işveren (Taşeron) işçilerinin başından itibaren asıl işverenin işçisi olduklarına ilişkin yargı kararları derhal uygulanır.

Kamu kesiminde iş almış alt işverenlerin işyerleri için Kamu İşveren Sendikaları tarafından bağıtlanacak toplu iş sözleşmelerinin koşulları bu protokole ek olarak düzenlenecektir.

Asıl işte çalışan taşeron işçiler daimi işçi kadrolarına geçirilecektir.

 

Editör: HABER MERKEZİ