Çaykur tarafından Araştırma bahçesinde 3 yıldır deneme üretimi yapılan Stevia bitkisi bölge halkına ek gelir kaynağı olarak yetiştirilmesine başlanacak.

Çay aratırma enstütüsünde deneme üretimi yapılan ve ana vatanı Arjantin ve Paraguay olan Stevia bitkisi 3 yıldır yapılan deneme üretimi sonucu bölgeye uyum sağladı. Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu Araştırma bahçesinde yaptığı basın toplantısında Stevia bitkisinin uyum sağladığını belirterek “ Şu an ikinci hasadı yapıyoruz,  havaların iyi gitmesi ile birlikte 3 kez hasat yapılabiliyor. Bir dönümük alanda 4 ton kadar Stevia bitkisi alınabiliyor.  1 dönümlük çay bahçesinden ise 1,5 ton dolayında çay alınmakta, Stevia bitkisi daha fazla gelir bırakan bir ürün ve Türkiye”nin hiç bir ilinde bu kadar verimli olmadı” dedi.

    Fabrikasını kuracağız

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu yatırım programına Stevia şeker fabrikasını aldıklarını belirterek “ Teklifi bakanlığa gönderdik, bunu bir yıl içinde hayata geçirmek istiyoruz. Çay ürününe güzel bir kardeş geldi. Artık piyasaya Rize”nin şeker otunu sunacağız. Şeker otunda gelecek gördüm. Bu bitkinin dünya pazarında yılda 3-4 milyar dolarlık alıcı bulduğunu biliyoruz. Şeker hastalarını etkilemeyen bu bitki şeker üretimi yapılan ürünlerden 3-4 kat daha şeker oranı yüksek olan bir bitki. Şu an Didi”de kullanmaktayız. Kurum olarak yeni bir ürüne imza atmaya hazırlanıyoruz” dedi.

    4 kat gelir artacak

Çay üreticisinin gelirinin 3-4 kat daha artacağını belirten Sütlüoğlu çay bahçelerinin yenileme projesi kapsamında yenilenecek çay bahçelerinde Stevia bitkisinin yetiştirilebileceğini belirterek “ Yeni açılacak alanlarda Stevia bitkisi yetiştilebilir.  Artık üreticimize stevia bitkisi dağıtımına geçeceğiz ve yeni bir ürünü Rize”ye kazandırmış olacağız” dedi.

   Çay tozundan dondurma

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu yeniliklerin devam ettiğini belirterek “ Yeşil ve Siyah çay tozundan dondurma yaptıklarını ve tadının çok hoş olduğunu belirterek “ Çay çeşitlenmeye devam edecek” dedi.

 

Editör: HABER MERKEZİ