ÇAYKUR doğu illerinde tercih edilen kaçak çayın önüne geçmek üzere ürettiği 'kaçak tadında yerli çay' için bölgede tadım yaptırdı. Ancak ilk tepkiler olumsuz. Diyarbakır’ın ünlü çaycılarından Nizam Özbek, deneme çayını ücret almadan bile içiremediğini söylüyor:

 

ÇAYKUR’un Adana Bölge Müdürlüğü’nden iki yetkili geldi. Ellerinde bir kilogram kadar çay vardı. Buyur edip oturttum. Çay ikram ettim. İkişer bardak çay içtiler ve çok beğendiler. Sonra kendi çaylarından demledim. Onlara ve o sıra orada bulunan müşterilerime ikram ederek, arkadaşların deneme için getirdiklerini ve ücretsiz olduğunu söyledim. 'Paramızla ver ama kaçak ver' dediler. ÇAYKUR’dan gelenler de benim çayımın ardından içtikleri kendi çaylarını, yüz ifadelerinden anladığım kadarıyla beğenmediler.

‘Çayı bozmuşsun'

Özbek müşterilerinden birinin de ‘Nizam çayını bozmuşsun’ dediğini aktarıyor. Özbek'e göre çayın tutmamasının nedeni Doğu Anadolu'daki damak tadı:

Ne ben, ne de müşterilerim beğendik. Niye? Çünkü tat olarak kaçak çaya yakın bir tat olması lazım. Artık tatlı yemeyin tuzlu yiyin demeye benziyor. Yapacak bir şey yok. Artık buradaki insanlar bu tada alışmışlar. Her şey ithal edilirken çay gelince sıkıntı yapıyorlar. Madem öyle siz kendiniz ithal edin, biz de onu alalım adı kaçak olmasın.

ihsan-kutlu
İhsan Kutlu günde 35 çay içiyor hepsi kaçak.

'Günde 35 çay içiyorum'

Lokanta işletmeciliği yapan İhsan Kutlu, ÇAYKUR'un bölge için hazırladığı çayı deneyenlerden. Günde 35 bardak çay içtiğini söylüyor. Kutlu'ya göre, bu yeni ürünün tutması için bire bir kaçak çay lezzetinde olması gerek.

Bu çayı beğenmedim. Rengi çok iyi, insanı cezbediyor ama içtiğiniz zaman tat yok. Kaçak çayın tadı ve bir yoğunluğu var. İçtiğiniz zaman sizi doyuruyor. Bu çaydan ne kadar içersen iç doyurmaz. Bu olmamış. ÇAYKUR tutunmak istiyorsa alacak kaçak çayı önüne ve aynısını yapacak. Nasılsa imkanları var.

'Kokusu itti'

Din görevlisi Vahdettin Erdoğmuş da çayı deneyenlerden. Tam bir çay tiryakisi ve ÇAYKUR'un deneysel ürününün kendisine hitap etmediğini söylüyor.

Çayı ağzıma götürdüğümde kokusu itiyor. 'İçme beni' diyor. İnsanın alıştığı şeylerden vazgeçmesi zor. Başka bir tat ve kokuya yönlendireceklerine bu tadı veren çay üretmeleri gerekiyor. Fiyatını da kaçak çaydan 2-3 lira aşağıda tut, bakalım tutuyor mu, tutmuyor mu? Bu haliyle zor.

vahdettin-erdogmus
Vahdettin Erdoğmuş, deneme çayının kokusunu beğenmemiş.

'Ücretsiz olsa yine içmem'

Emekli Selam Çelik deneme çayı içtikten sonra yüzünü ekşitenlerden. Tek keyfinin çay içmek olduğunu belirten Çelik, bundan sonra denemeye bile yanaşmayacağını söylüyor.

selam-celik
Selam Çelik tek keyfinin çay içmek olduğunu söylüyor.

Tek keyfimiz bu. Kırmadım denedim. Ancak bir yudum içebildim. Çok çay içerim. 35-40'ı bulur. Deseler ki 'Bizim çay ücretsiz' yine içmem. Hatta bundan sonra denemek için gelseler denemem bile. Alıştığım tattan niye vazgeçeyim ki? Madem çay yapacaksın elalem nasıl yapıyorsa sen de öyle yap.

ÇAYKUR denemeye devam edecek

ÇAYKUR Özel Kalem Müdürü Hüseyin Keleş, Doğu ve Güneydoğu’da tadım çalışmalarının sürdüğünü, alınacak bilgiler ışığında bölge halkının damak tadına uygun üretim yapmayı planladıklarını söyledi. Keleş, 'Üreteceğimiz bu çayın da kaçak çaya alternatif olacağını düşünüyoruz” dedi. 

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr

Editör: HABER MERKEZİ