Çayeli Ziraat Odası tarafından kivi hasat başlangıç tarihi için kivi şeker ölçümü ve kivi üreticilerinin fiyat beklentisi ile sorunları dile getirildi.

Ölçümler sonrasında üreticilerin 15 Kasım tarihinden sonra kivilerini toplayabileceği açıklandı. Yapılan ölçümlerde, şeker aroma ortalamasının 5.5 değerinin civarında olduğu tespit edildi. Kivi fiyatının bu yıl 2 TL. olması gerektiği de dile getirildi.

15 KASIM HASADTARİHİ

Çayeli Ziraat Odası Danışmanı Ali Küçükislamoğlu, “Bu yıl kivi hasadı için ölçümlerimizi yaparak şeker değerinin 5.5 civarında olduğunu tespit etmiş bulunmaktayız. Kivi üreticileri 15 Kasım tarihinden sonra bahçelerinden hasatlarını yapabilirler. Ülkemizde üretilen kiviler içerinde Rize kivisinin kalitesi diğer bölgelere nazaran çok daha iyi olduğu bilinmektedir. Bu kalitedeki bir kivinin fiyatının 2 TL.’nin altında olmaması gerekmektedir. Tarsim tarafından sigortası yapılan kivi bahçelerinde yaşanan doğal hasarlar sonrasında sigorta kapsamına alınmaması üreticileri mağdur etmektedir.”

KİVİYİ TÜRKİYE’YE İLK BİZ GETİDİK

Kivinin ülkemize gelişi ile ilgi de bilgiler veren Küçükislamoğlu, “Kivi ülkemizde ilk olarak İtalya’dan getirilerek Mersin’de dikilip denenmiştir. Buranın toprak şartlarına uyum sağlamadığı anlaşılmıştır. Daha sonra bir gazete sayfasında yapılan haberde ‘Kivi meyvesinin denendiği ve olumlu bir sonuç alınmadığı, Karadeniz bölgesinin iklim şartlarına uygun bir meyve olduğu yazmaktaydı’ bu haberi okuduktan sonra Mersin’e kiviyi getiren kişiyle irtibata geçtik. 1985 yılında Çayeli ziraat odası olarak deneme amacıyla kivi fidanları istedik. Halkımıza yaygınlaşması için dağıtımlar yaptık. Daha sonraki yıllarda ise Çaykur tarafından yapılan destekler ile kivi bölgemizde yaygınlaştı.” Şeklinde açıklamada bulundu.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ