Mustafa BAYRAK

1983 Yılında mezar taşına yazdığı yazı ile babasına nasihat eden Muhammet Yılancı’nın çocukları “ Babam 26 yıl önce bu yazıyı yazdı, Adnan Şenses in şarkısı daha sonra çıktı. Biz kardeşler mal ve mülk için hiç kavga etmedik” dedi.

Çayeli ilçesi merkez mahallede 1893 yılında mezar taşına yazdığı yazı yıllar sonra Adnan Şenses’in şarkısı oldu.

Rize’nin Çayeli ilçesi  Hasan Yılmaz ilköğretim okulu yanında  Muhammet Yılancı tarafından  baba mezarlığı yanında asılan  mezarlık taşı yıllar sonra Adnan Şenses in şarkısı olurken  Muhammet Yılancı tarafından yazılan yazıda ”Oğlundan babaya nasihat…. Mal bıraktın, mülk bıraktın, üşüştük kavka ile niza ile bölüştük, biz 3 kardeş toprak için dövüştük, şu mezarda huzur ile yat baba. Çocukların etsinler diye rahat satmadın da kıt kanaat geçindin, evladından olsun sana nasihat, o dünyada malın varsa sat baba 1983”. 

2001 Yılında 75 Yaşında ölen Muhammet Yılancı’nın oğlu Veysel Yılancı babasının 1983 yılında bu yazıyı yazarak dedesinin mezarının yanına koyduğunu söyleyerek ”Böyle bir şarkı duydum. Ancak babam bunu daha önceden burada mezar taşına yazmıştı, neden yazdığını bilmiyorum. Sanırım çocuklara mal bırakmak yerine onları iyi yetiştirmek anlamında yazdı. Biz çocuklar olarak hiçbir zaman mal ve mülk için kavga etmedik. Hatta babamın benim üzerime yaptığı araziyi kardeşlerimle bölüştüm, babam bu sözü nerden aldı bilmiyorum” dedi.

Muhammet Yılancı’nın kardeşinin oğlu Ahmet Yılancı ise amcasının yıllar önce yazdırdığı bu yazının yıllar sonra şarki olarak çıktığını söyleyerek ”Bu yazıdan birçok kişi ders aldı. Mal ve mülk için kardeş kavgası olmaması gerek biz bu yazıdan çok ders aldık” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ