Yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla  bazı kanunlarda değişiklik  yapılmasına dair kanun 9 Ağustos 2016  tarih ve 29796 sayılı  resmi gazetede yayınlanarak  yürürlüğe girmiştir.  Bu kanunun 66. Maddesi 6102 sayılı kanunun 40 inci maddesi değiştirilerek  “Şirket kuruluş aşamasında şirket sözleşmelerinin  ticaret sicil müdürü huzurunda imzalanması ve imza beyannamesinin ticaret sicil müdürlüklerinde düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Gerçek ve tüzel kişi tacirlerin  ticaret unvanı ve bunun altına atacağı imzayı noter onayı şartı aranmaksızın ticaret sicil müdürü veya yardımcısı huzurunda  yazılı beyanda bulunmak suretiyle de verilebilmesi düzenlenmiştir. 6 aralık 2016 tarihli  resmi gazetede Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca “ şirket sözleşmelerinin  ticaret sicil müdürlüklerince imzalanması hakkında tebliğ” yayınlanarak aynı tarih itibarı ile yürürlüğe girmiştir.   Tebliğ ile birlikte  şirket kuruluş süreçlerinde  önemli değişiklikler meydana geldi.                                                                                          

TİCARET SİCİL HARÇLARI

 Ayrıca  02.01.2017 tarihinden itibaren  ticaret sicil harçları  ile gazete ilan bedelleri  odamız veznesinden nakit olarak tahsil edilmeye başlanmıştır. 

Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Güngör SARI yaptığı açıklama da:

1 ocak itibarı ile açıklanan  tebliğ ile kuruluş sırasında  şirket ana sözleşmeleri ticaret ve sanayi odaları bünyesinde hizmet veren ticaret sicil  müdürlüklerinde ticaret sicil müdürü huzurunda imzalanmaya başlanmıştır. Şirket ana sözleşmeler noter de tasdik edilirken kuruluşlara yüklenen  önemli miktardaki ücretler ortadan kalkmıştır. Bundan sonra kuruluşta şirket ana sözleşmeleri tasdikleri için maksimum  asgari ücretin yüzde onu  kadar ücret alınabilecektir.

Üyelerimiz  ticaret sicilinde yapacağı işlemler için  banka veya vergi dairesine  gidip para yatırıp tekrar  odaya gelip işlem  yapıyorlardı.  Üyelerimizin zaman kaybına neden olan  bu uygulamaya son verilmesi  için   ve  harçların odalar tarafından tahsil edilmesi  yönünde  odamızın da sürekli  dile getirdiği talebi , Maliye bakanlığı gelir idaresi başkanlığı  tarafından kabul  görmüş olup, 1 ocak 2017  tarihinden itibaren de odamızda harç tahsili konusunda yetki verilmiştir.

 Üyelerimize  yönelik hizmet kalitesinden ödün vermeden  yapılan çalışmalar , üyelerimizin gereksiz zaman kaybını  ortadan kaldırmıştır.  Taleplerimiz doğrultusunda  hayata geçirilen  düzenlemeler ticaret sicil işlemlerinde üyelere büyük  kolaylık sağlayacaktır.

Şirket kuruluşunda odamız, üyelerimize,  vergi dairesi ve notere gitmeden  tek merkez olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Üyelerimize ve iş dünyasına  önemle duyurulur. 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ