Çayeli Doğa Sporları ve İhtisas Kulübünce 15 Temmuz şehitleri için gerçekleştirilen “Çayeli 2. Uluslararası Dağcılık Turizm ve Yayla Festivali”ne katılan Semih Başar (16), arkadaşlarıyla Kaçkar Dağları’na çıktı.

Dönüş yolunda 3 bin 700 rakımda düşen Başar’ın ayağında taşlar nedeniyle kesik oluştu. Başar’ın ayağına tampon yapan arkadaşları, kendisini iki saat taşıdıktan sonra Küçük Buzul bölgesinde cep telefonuyla 112 Acil Servis ve jandarmayı arayarak yardım istedi.

Başar’ın kurtarılması için AKUT, AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri bölgeye sevk edildi. Ekipler, 6 saat süren çalışmanın ardından Başar’ın bulunduğu bölgeye ulaşabildi. Yürüyüş parkurunun kötü olması nedeniyle yetkililer, askeri helikopter istedi. Bölgeye gelen askeri helikopter havanın sisli ve yağışlı olması nedeniyle iniş gerçekleştiremedi.

Ekipler, helikopterin inememesi nedeniyle Başar’ı sedyeyle taşımaya karar verdi. 33 saat süren çalışma sonunda Başar, ekip arkadaşları ve 12 kişilik kurtarma timi tarafından Kavrun Yaylası’na kadar sedyeyle taşındı.

Başar, burada hazır bekletilen ambulansla Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

Çaydosk’tan kaza ile ilgili açıklama

Konuyla ilgili Çayeli Doğa Sporları ve İhtisas Kulübünce yapılan açıklama şöyle; “12-14 Ağustos Tarihleri arasında 15 Temmuz şehitlerimiz anısına gerçekleştirdiğimiz Çayeli 2. Uluslararası Dağcılık Turizm ve Yayla Şenliği Festivali’ni gerçekleştirdik.

Kaçkar zirve (3937 metre) dönüşünde 3700 rakımda Kulübümüzün sporcularından Semih Başar, ayağında kayan bir kaya parçasının sıkıştırmasıyla ezilme meydana geldi. Anında ekibimiz tarafından ilk yardım yapılmış olup güvenli bir bölge olarak tespit edilen yaklaşık 100 metre irtifa kaybedilerek 3600 rakımda yaralı konumlandırılmıştır. Ana kamp ile iletişime geçilerek her türlü iletişim aracı kullanılarak 112 ve tüm yardım ekiplerinden yardım istenmiştir.

Ayakta Kırık olduğundan şüphelenerek ve kemiğin atardamarı kesmesinden endişelenildiğinden yaralı kardeşimizi daha aşağı taşıyamadık. Havanın kararması, yağmur ve tipi dolayısıyla ana kamptan zirveye gönderilen yüksek irtifa çadırını kurulabilecek en uygun yere zor şartlar altında kurduk. Yardımın bize ulaşamamasından dolayı o geceyi yaralı kardeşimiz ve 4 dağcı ile birlikte 3600 rakımda zor şartlar altında çadırda geçirdik.

Bütün yardım kuruluşlarına ulaşmış olduğumuzdan sabah saatlerinde helikopter gelecek diye bekledik fakat helikopter gelemedi. İkinci gün bize ulaşan Çaydosk ekibi ve beraberindeki iki kişilik Umke ekibi yaralı sporcumuza pansuman gerçekleştirdi. Öğlen saatlerinde telsiz şarjlarımızın bitmesi sonucu ana kamp ile iletişimimiz koptu. Hava şartları olumsuzlaşmaya başladı. Helikopterin de bize ulaşamaması sonrası tamamı Çaydosk Arama Kurtarma Ekibi ve festivale katılan gönüllü yardım ekibi ve katılımcılar tarafından yaralı sporcumuzu sedye üzerinde emniyete alarak kaya tırmanışı bölgesinden daha sonra Kaçkar küçük buzuldan güvenli bir şekilde Mezovit kamp alanına kadar taşıdık. Mezovit kamp alanında bulunan Afad ekibi bize helikopter buraya inecek bilgisini verdi.

Yaralının yanında üç kişiyi bırakarak kampı topladık ve Kavrun yaylasına doğru hareket ettik. Yaylanın yakınlarında ederken Afad ekibi uydu telefonundan bize ulaştı ve helikopterin sis dolayısıyla inemediğini söyledi. Bundan dolayı Kavrun yaylasında bulunan 10 kişilik Çaydosk Arama Kurtarma Grubumuzu tekrar kamp alanına gönderdik. Sağlık ekibi grubumuz ile birlikte yaralıya müdahale etmek üzere Mezovit’e doğru yola çıktı. Ekinimiz yaralıyı Kavron yaylasına getirmekte iken yolun son metrelerinde bizleri karşılayan Afad-akut ekibi ve Ambulans oldu. Yaralı kardeşimiz Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi eğitim ve araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

Büyük özveri ile Kaçkar 3600 rakımdan yaralıyı Ambulansa kadar ulaştıran Çaydosk arama kurtarma ekibine, daha önce hiç tanımadığımız ama bize iki gün boyunca canını dişine takarak yardım eden festivalde katılımcı olarak yer alan dostlara, ikinci gün bize ulaşan umke sağlık ekibine canı gönülden teşekkür ederiz.”

 

Editör: HABER MERKEZİ