Muğla eski Valisi Temel Koçaklar'ın dönemin İçişleri Bakanı Osman Güneş'e 'Şaraplı Risotto' yedirdiği için değil, hakkındaki çay kaçakçılığı soruşturması sebebiyle görevden alındığı belirlendi. Gümrük müfettişleri tarafından hazırlanarak Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen dosyada çarpıcı iddialara yer verildi. 05 Temmuz 2007 tarihli rapora göre son yılların en büyük çay kaçakçılığı operasyonu şu şekilde gelişti:

SEL GİTTİ HIRSIZLIK ÇIKTI

2 Kasım 2006'da aşırı yağışlar sonucu sular altında kalan Mardin Serbest Bölgesi'nde tespit yapıldı. İnceleme sırasında Macit Tekstil Gıda İthalat-İhracat ve Ticaret şirketine ait depoda piyasa değeri 2.410.891.74 YTL olan 317 bin 700 kilo çayın bulunmadığı belirlendi. Olaya el koyan polis zabıt tutarak bölgeyi giriş-çıkışa kapattı. Elektriklerin kesik olması sebebiyle ancak ertesi gün depoda inceleme yapabilen serbest bölge yönetimi, çayların depoda bulunamadığını kayıt altına aldı.

DEPODA PAKETLENMİŞ

6/05.07.2007 gün ve sayılı raporda müfettişler, depoda herhangi bir zorlama izine rastlanmadığını, envanter kayıtlarında yer almayan şeffaf beşer kiloluk plastik torbaların ve iplik atmada kullanılan paketleme makinesinin depoda bulunmasından yola çıkarak çayın içeride paketlenerek dışarıya çıkarıldığını belirledi. Müfettiş raporunda ayrıca depoda olması gereken 317 bin ton çayın taşınabilmesi için en az 32 kamyon ve 120 kişilik bir ekibin olması gerektiğine, dolayısıyla planlı ve organize bir kaçakçılık olayının yaşandığına dikkat çekildi. Mardin Cumhuriyet Savcılığı'na sunulan raporda ayrıca şu noktalara dikkat çekildi: 'Mardin Serbest Bölgesi Müdürlüğü, MASBAŞ (Mardin Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi’ne A.Ş) defaatle bölgede güvenlik elemanına ihtiyaç duyulduğunu bildirmesine rağmen, dönemin Valisi Temel Koçaklar'ın başkanlığındaki MASBAŞ A.Ş yönetim kurulu 14.03.2005 tarihli 2005/002 nolu karar ile bölgede görevli güvenlik personeline ücretsiz izin vermiş, sonrasında da tekrar göreve başlatmamıştır. MASBAŞ A.Ş güvenlik zafiyeti doğmasına neden olmuş ayrıca kanunda belirtilen görevlerini yerine getirmemiştir.'

MASBAŞ’IN BAŞKANI

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen dosyada MASBAŞ A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı'nın dönemin Valisi Koçaklar ve üyeleri arasında vali yardımcıları ve il özel idaresi müdürüyle, belediye başkanının olması nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nın ayrı bir soruşturma yürütmesi gerektiğine dikkat çekildi. İçişleri kaynakları dönemin Mardin Valisi Temel Koçaklar ve MASBAŞ A.Ş yönetim kurulu üyeleri hakkında soruşturma açıldığını, Muğla Valiliği’nden alınmanın bu kapsamda olduğunu belirtti.

‘ŞARAPLA TERBİYE’ KRİZ

Seçim sürecinin İçişleri Bakanı Osman Güneş’in, Muğla'da bakanlık bürokratlarının da katıldığı toplantıda yediği risotto kamuoyunda tartışılmıştı. İddiaya göre Bakan Güneş akşam yemeğinde servis edilen risottonun şarapla terbiyelendiğini öğreninci kızarak toplantıyı terk etmiş ve hemen akabinde Muğla Valisi Temel Koçaklar'ı görevden almıştı. Takip eden günlerde Bakan Güneş bir açıklama yaparak, Koçaklar'ın görevden alınmasının risotto ile ilgili olmadığını, valinin bir soruşturma kapsamında merkeze alındığını belirtmişti.



Bugün
Editör: HABER MERKEZİ