Rize Valisi Kasım Esen, Dünya Özürlüler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, renk, dil, din, ırk, cinsiyet ve mezhep ayrımı gözetilmeksizin ve fiziksel durumlarına bakılmaksızın, toplumu oluşturan tüm bireylere eşit hak ve imkanların sağlanmasının sosyal devletin gereği olduğunu ifade etti. 
    

Çağdaş bir toplumun bünyesinde barındırdığı insanların engeline bakmaksızın tüm imkanlardan herkesin eşit bir şekilde yararlanmasını sağlaması gerektiğini kaydeden Esen, şöyle devam etti: 
    

''Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri farklılıklar gösterse de toplumların engellilere karşı tutum ve davranışları benzerlikler göstermektedir. Ekonomik ve sosyal yapı bozuklukları, toplumların bilgi eksikliği, aldırmazlığı, yanlış yaklaşımları, ayrımcılık ve fiziksel çevre şartlarının yetersizliği özürlülerin sıklıkla karşılaştığı engellerdir. Özürlülerin toplumlarda karşılaştıkları en önemli engellerden biri onların üretici bireyler haline gelmelerini engelleyen tutumlardır. Engellileri toplumun dışına iten, onları üretici yerine tüketici yapan, sosyal bütünleşmelerini engelleyen en önemli sorun ise özürlü ayrımcılığıdır. Özürlü ayrımcılığının ortadan kaldırılabilmesi için başta engelliler olmak üzere toplumun tüm kesiminin yoğun çabası gereklidir.'' 
    

Rize'de geçmiş yıllara göre engellilere yönelik çalışmalar ve eğitim kurumlarının arttığını belirten Esen, şunları kaydetti: 
    

''Özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanan engelli sayısının artmış olması bizleri sevindirmektedir. Aileler engelli çocuklarına eğitim sağlama konusunda daha bilinçli davranmakta, onları toplumla bütünleştirmeye çalışmaktadırlar. Ağır düzeydeki engellilerin bakımı konusunda, devletimiz ailelere maddi destek sağlamakta, bu sayede engellilerin insan onuruna uygun şartlarda bakılmaları sağlanmaktadır. Tüm bu gelişmeler, engellilik konusunda toplumsal bilinç düzeyimizin yükselmesini sağlamaktadır.''

Editör: HABER MERKEZİ