3 yıl içerisinde tamamen bitmesi beklenen uygulama, deprem sırasında enkaz altında kalanların imdadına yetişecek. SAÜ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi’nden 3 kişilik akademisyen ile (Institute of Electrical and Electronics Engineers) IEEE öğrenci gurubundan 25 kişilik öğrencinin üzerinde çalıştığı hayat kurtarıcı mobil uygulama projesinin ilk etabı tamamlandı. Uygulama ile deprem sırasında enkaz altında kalan kişiye kısa bir süre içerisinde ulaşılacak. Çok yönlü ve uzun soluklu proje olarak görülen mobil uygulamanın 3 yıl içerisinde akıllı telefonlardan rahatlıkla indirilebilecek seviyeye gelmesi bekleniyor.

PROJENİN FİKRİ NASIL OLUŞTU?
Akıllı telefonlar depremde göçük altında kalanların yerinin ve hayat bilgilerinin tespit edilmesinde kullanılabilir mi sorusu üzerine projeye başladıklarını ifade eden, Sakarya Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde görevli Yrd. Doç. Dr. Ferhat Dikbıyık, mobil uygulamanın amacının göçük altında kişilerin bilgilerinin akıllı cihazlarda toplanması olduğunu söyledi.

AKILLI CİHAZLAR ARASINDA SOSYAL AĞ
Gelişen mobil teknolojinin akıllı cihazların özelliklerini arttırdığının altını çizen Dikbıyık, Yeni nesil telefonlara barometre özelliği geldi. Gelişmiş ivme ölçerlerin yardımıyla depremlerin hissedilebilmesi, en azından aynı anda depremi hissedebilen birkaç cihazın aralarında haberleşip deprem moduna geçmeleri mümkün olacak. Depremde en büyük sıkıntı telefon şebekesi çöküyor, elektrik şebekesi çöküyor kimse kimseye ulaşamıyor. Ama bizim burada düşündüğümüz şey telefonların internet omurgasından bağımsız olarak kendi aralarında bir haberleşme ağı kurmaları üzerine, yani akıllı telefonlar arasında bir sosyal ağ gibi düşünebiliriz bunu” diye konuştu.

DASER UYGULAMASI NASIL ÇALIŞACAK?
İngilizce ’Device- aid Search And Rescue’ kelimelerinin kısaltması ‘DASER’ adı verilen Türkçe anlamı ’Arama ve Kurtarma Yardım Uygulaması’ olan mobil uygulama, depremi algıladığı anda üzerinde kurulu olduğu akıllı telefonun ’deprem modu’na geçecek. Bu moda giren tüm akıllı cihazlar kendi GPS sensörlerini kullanarak koordinat bilgilerini Arama Kurtarma Ekiplerine internet gerekmeksizin geliştirilen özel bir ağ ile ulaştıracak. Böylece ekipler yardım bekleyen kişiye ulaşması kolaylaşacak.
3 yıl içerisinde tamamlanması beklenen mobil uygulamaya, arama kurtarma ekiplerinin enkaz altında kalan kişiyle kısa ipuçları ile iletişime geçeceği özellikler de eklenecek. Bu özellikler ile arama kurtarma ekiplerinin enkaz altındaki kişinin neye ihtiyacı olduğunu da bilerek müdahale edecek. 

Editör: HABER MERKEZİ