Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, orta ve uzun vadede kuru çay arzında daralma yaşanabileceğine dikkat çekti.

Erdoğan, çay sektöründe 2014 yılının değerlendirmesini yaparak 2015 yılında çay sektöründe olumlu gelişmeler beklediklerini söyledi. Erdoğan “Çay sektörü için 2014 yılı güzel ve bereketli bir yılı geride bıraktık. Sezon başlamadan önce yeni açmaya başlayan çay bahçelerinin üzerine kar yağması sektörü korkutmuştu fakat korktuğumuz gibi olmadı. Kaliteli, bereketli, üretici ve sanayicinin emeğinin karşılığını aldığı herkesin memnun olduğu bir yıl oldu. Ayrıca bu sene üretime başladığımız beyaz çay sektöre yeni bir ivme kazandırdı. Beyaz çayla çay sektörü bir canlanma yaşadı. Çayımızın üretimin çeşitlenmesi hem sektöre hem de üreticiye ayrı kazanç sağladı. Beyaz çayla yükselişe geçen çay sektörü için 2015 yılının altın yıl olacağını düşünüyorum” dedi.

2014 yılında özel sektör ve ÇAYKUR’un toplamda 1 milyon 260 bin ton yaş çay yaprağı aldığını belirten Erdoğan, “Çay sektöründe 2009-2014 yılları arasında yaş çay verileri 1 milyon 200 bin-1 milyon 250 bin ton arasında değişen değerler arasında gerçekleşmiştir. 2014 yılı çay sezonunda ise 1 milyon 260 bin ton yaş çay üretimi yapılmıştır. Bu üretimin yüzde 52’si ÇAYKUR, yüzde 48’i özel sektör tarafından işlenmiştir. Özel sektör, üretimin yüzde 49’u büyük ölçekli, yüzde 39’u orta ölçekli, yüzde 12’si küçük ölçekli fabrikalardan oluşmaktadır. Bu üretimden toplamda 245 bin ton kuru çay elde edilmiştir” diye konuştu.

KURU ÇAY SIKINTISI YAŞANABİLİR

Erdoğan, orta ve uzun vadede kuru çay arzında daralma yaşanabileceğine vurgu yaparak bunun yeni çay alanları oluşturularak engellenebileceğini belirtti. Erdoğan, şunları söyledi:

“Ülkemizde her geçen gün çay tüketimi artmaktadır. Tüketim eğilimi bu hızla devam ettiği sürece üretilen kuru çayın ülkemiz tüketimini karşılamayacağını öngörüyoruz. 2015 yılı özel sektör stoklarına baktığımızda orta ve uzun vadede kuru çay sıkıntısı yaşanacağı aşikardır. Borsa olarak bu sorunun farkında olduğumuzu ve önleminin alınması gerektiğini ilgili yerlere ilettik. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na çay üretim bölgelerinde 300 metre ve yukarısı alanların çay tarımına açılması konusunda görüş bildirdik. Böylece hem çayımızın organik üretime açılmasına hem de kaliteli kuru çay üretiminin arttırılması amaçlanmaktadır. Bakanlık tarafından bu konuyla ilgili olarak ÇAYKUR’un yetkili olduğu cevabı borsamıza iletilmiştir. Borsa ve ÇAYKUR ortak çalışarak 300 metre ve yukarısının çay tarım alanlarına açılması çalışmalarını en kısa zamanda tamamlamayı hedefliyoruz.”dedi.

 

Editör: HABER MERKEZİ