Fatih Sultan KAR

Hamit Sadi Saraç, Rizelilerin deyimi ile Hamit Hoca futbolunun en zirve dönemlerinde kendisine götürülen transfer tekliflerini geri çiverek Rize’de kalmış ve Rize Sporuna büyük katkılar sağlamıştır. Rize Terminalinde bir çay ocağında tavşankanı çaylar eşliğinde söyleştiğimiz Hamit Hoca bizi anlattıkları ile çok eskilere götürdü

Hamit Hoca’m Rizeliler sporcu kimliğinizle sizi yakından tanıyordur. Ama biz sizi birde sizin ağzından tanımak isteriz..
1945 yılında Rize Raşadiye Mahallesi’nde doğdum. Rize’nin tanınmış fotoğrafçılarından Muhammet Saraçoğlu’nun oğluyum. Babam Rize’nin kurtuluşuna canlı olarak tanıklık etmiştir. Bir yandan Rize’nin sayılı bakkaliyesi olan dedeme yardım eder, bir yandan da çok güzel fotoğraflar çekerdi. Bir süre Rize hükümet konağı karşısında “Foto Muammer” adlı dükkânını işletirken çektiği fotoğraflar günümüzde Rize tarihine ışık tutuyor.
Annem Rize’nin emekli öğretmenlerinden Mediha hanımdır. Süreyya, Osman Altan, Hamit Sadi, Ali Sadi, Hesna ve Sultan Ahmet olmak üzere yedi kardeşiz.

Futbolla tanışıklığınız nasıl başladı ?
Kurtuluş İlkokulu’nun ardandan Rize Erkek Sanat Okulu’ndan mezun oldum. Futbola Erkek Sanat Okul’unda başladım. Sınıf ve okul maçlarında ortaya koyduğum futbolla Rize’deki bütün futbol kulüplerinden teklifler almaya başladım. 

Çok genç bir yaşta Rizespor maceranız başlıyor..
13 yaşındayken Süreyya ağabeyim beni Rizespor’a götürdü. O zamanlar Rizespor Amatör olarak faaliyet gösteriyordu. Rizespor Amatör takımı forması altında ilk maçımı Trabzon Necmi Atı takımına karşı oynadım. Orada sergiledim şahane futbol sayesinde genç takıma çağırıldım. Grubumuzda şampiyon olduk. Ankara’da genç takımlar şampiyonasında üçüncü olduk. Burada kı oynadığım futbolu beğenen Ankara Gücü Teknik Direktörü Mustafa Ertan bana 6600 lira ücretle transfer teklifinde bulundu. Bu para o zaman için çok büyük bir miktardı. Bazı ailevi durumlardan dolayı bu teklifi kabul edemedim. 1962 yılında Süreyya ağabeyimi ve beni Trabzon İdman Ocağı transfer etmek istedi. Rizespor Camiasının baskısı ve isteği ile yine Rize’de kaldım. 

Başarılarınız gözlerden kaçmıyor Genç Milli oluyorsunuz.
1964–65 sezonunda Türkiye Genç Takınlar Şampiyonasında ikinci olduk. Bizi Genç Milli Takıma çağırdılar. Benimle birlikte Zafer Kanburoğlu ve Erkan Birol da genç milli takıma seçildiler. O zamanki hocam Sabri Kiraz’dı. Erzincan Şekerspor’dan transfer teklifi aldım. Bu teklifi kabul ederek, 1967 yılında okulumu bitirip Erzincan Şekerspor’a transfer oldum. Orada bir yıl futbol oynadım. 

Askerliğiniz futbolunuzun en güzel dönemlerine rastlıyor. Bu süreçte futbol oynama şansı bulabildiniz mi?
Evet İskenderun’a askere gittim. Askerliğim süresince İskenderun Deniz Gücü’nde futbol oynadım. Usta birliği için tayinim İstanbul Kasımpaşa’ya çıktı. Trabya Takımında iki yıl futbol oynadım. Bu sırada Kasımpaşa, Beyoğlu, Denizlispor’dan transfer teklifleri aldım.

Profesyonel Rizespor’un ilk takımında yer aldınız
Askerlik dönüşü Rize’de yeni oluşturulan Rizespor profesyonel takımda yer aldım. Burada bir yıl futbol oynadıktan sonra tekrar amatöre döndüm.

Yılın futbolcusu seçiliyorsunuz.
1969–70 sezonunda çıkardığım güzel oyundan dolayı Rize’de yılın sporcusu seçildim. Amatörde olarak Rize Gücü takımında iki yıl futbol oynadım. Esnafspor formasını giydim. Derepazarıspor’a transfer oldum. Burada oynarken Çayspor ile yaptığımız Vali Kupası maçında sergilediğim futboldan dolayı Malatyaspor’dan transfer teklifi aldım. Derepazarı Gençlik Kulübü’nün kaptanlığını yürüttüm. Bu takımda futbol oynarken Rize Güneş Gazetesi’nin düzenlediği yarışmada yılın sporcusu seçildim. 

Futbolcu, takım kaptanı ve Antrenör: Hamit Sadi Saraç
Derepazarı (iki yıl) hem futbolcu, hem takım kaptanı hem de antrenör olarak görev yaptım. Kalespor’da bir yıl, Köy Hizmetleri’nde bir yıl çalıştırıcı olarak görev yaptım. Takımımız hiç yenilmediği halde şampiyon olamadı. Futbolu Derepazarı’nda bıraktım. 1973–74 sezonunda. 1980 yılında Samsun’a gittim. Orada futbol hakemliği yaptım. 1995’den 2001 yılına kadar Rize Belediyesi Meclis Üyeliği görevinden bulundum. Ayrıca belediyenin futbol takımının teknik direktörlüğünü yaptım. On beş yıl Mimar Sinan Meslek Lisesi futbol takımını çalıştırdım. Bu takımı sekiz kez Rize şampiyonu yaptım. Futbol oynadığım sürece gol kralı olmanın mutluluğunu yaşadım. Rize Gücü 1970–71 sezonunda Rize’de yenilmeden şampiyon olurken 29 golle gol kralı oldum. 

Tüm zamanların Rize’deki ideal on birini nasıl belirlersiniz?
Sabri Güveli – Ahmet Sarıbaş, Kamyon Ahmet, Sedat Hüseyinoğlu, Ayhan, Hamit Kazancı, Süreyya Saraç, İshak, Sami Tali, Şenol Birol ve Aynur Çolak

Siz gözünüzdeki on biri yazarken kendi ismini belirtmediniz. Bizler gerek futbolunuz ve gerekse kişiliğiniz ile o kendisini Rize Spor Tarihine altın harflerle yazdırdığınızı biliyoruz. Sizinle böyle bir söyleşi yapmak bana gurur verdi. Son olarak ilave etmek istedikleriniz var mı?
Futbolculuğum, Antrenörlüğüm ve hakemliğim döneminde hep ilimiz futboluna bir şeyler katmanın uğraşı içerisinde oldum. Çalıştırdığım takımlarda sayısız futbolcular yetiştirdim. Başarının gençlere güvenle olacağına inanıyorum. Rize’yi çok seviyorum. Ve sevdiğim topraklara hizmetin mutluluğunu taşıyorum. Bütün Rizelilere saygılar sunuyorum…

Fotoğraf ve belgeler Fatih Sultan Kar ve Hamit Sadi Saraç koleksiyonundan alınmıştır...
 
 
Hamit Sadi Saraç ve Rize’nin en eski ve renkli fotoğrafçılarından babası Muammer Saraç 
 
 
Rize Lisesi ve Erkek Sanat Lisesi Futbol Takımları 1963
Ayaktakiler : Kara Nihat, Kayhan Köseoğlu, Hamit Sadi Saraç, Özer, Orhan Demirel, Çetin Basa, ….., Fehmi Ekşi, Turgay, Kabahor’lu Yakup, Şaban, Engin, Hüseyin,Yener. Oturanlar : Atilla, ….., ….., Ayhan Köseoğlu, İsmet, ….., Ayhan
 
 
Esnafspor 1969-70
Ayaktakiler : Ahmet Kuvel, Tayfun, Ahmet Ali, Süleyman, Kazım, Recep, Memiş. Oturanlar : Hasan Fehmi, Hamit Sadi Saraç, Çetin Kolçak, Murat,….
 
 
Derepazarı Gençlik Kulübü forması ile Hamit Sadi Saraç ( Ayakta ) ve Metin Dili ( Oturan ) 1972-73 
 
 
Futbol hakemi Hamit Sadi Saraç 1971-72
Soldan sağa : Hamit Sadi Saraç, Turan Rakıcı ve Faik Bakoğlu
 
Dosma Hatırası 1979-80
Ayaktakiler : 1.Bülent Koç ( Rize Belediyesi Eski Başkanı ), 4. Gürbüz Biberoğlu. Oturanlar : Hasan, Hamit Sadi Saraç, Hüseyin ve İsmail


 
Saraç Kardeşler
Ayaktakiler : İsa, Ali, Hamit Sadi. Oturanlar : Süreyya, Altan ve Ahmet Saraçoğlu


 



 
 
 
Editör: HABER MERKEZİ