Ömer ŞAN-(RİZE)- Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Çaykur) tarafından geçen yıl ilk kez üretimine başlanan ve bu yıl piyasaya sürülen yerli üretim ‘beyaz çay’ dünya piyasalarının neredeyse 3 katı fiyatla satılmaya başlandı.

Çaykur Genel Müdürlüğü’nün geçen yıl, 2014 Yılı Yaş Çay Kampanyasının 1, 2 ve 3.sürgün dönemlerinde yaş çay üreticilerinden almaya başladığı ve ‘beyaz çay’ olarak değerlendirilen çay tomurcukları, yapılan düzenlemenin ardından satışa çıkarıldı.

Yaş çay üreticilerinden kota ve kontenjansız olarak 300 TL’den ve direkt nakit olarak alınan yaş çay tomurcukları, yapılan işlemlerin ardından Çaykur tarafından 20 gramlık paketler halinde internet üzerinden satışa çıkarıldı.

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu tarafından daha önce yapılan açıklamalarda, kilosu 1200 TL’den satışa sunulması için hazırlık yapıldığı kaydedilen ‘beyaz çayın’ açıklanan fiyatı dudak uçuklattı.

Çaykur tarafından ‘Beyaz İksir’ adıyla internet üzerinden satışa sunulan yerli üretim ‘beyaz çay’ 20 gramlık ambalajlar halinde 80 TL’lik fiyatla satışa sunuldu. Çaykur üretimi beyaz çay ‘Beyaz İksir’in hesaplanan satış fiyatı 4 bin liraya denk gelirken; beyaz çayın dünya piyasalarında ve borsalarda 600 dolardan satılıyor olması da dikkat çekti.

Genel Müdürden Açıklama

Konuya ilişkin Çaykur’da bir basın toplantısı düzenleyen Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu, geçen sezon ilk kez alımına başlanan beyaz çayın üretiminin tamamlanarak 'Beyaz İksir' adı altında 20 gramlık kutularda satışa sunulduğunu söyledi.

İmparator Çayı

Üreticilerin çayın henüz açmakta olan tepe tomurcuklarını kuru havada toplayarak kendilerine getirdiğini, kuruma bağlı Çay Araştırma Enstitüsünde üretimini gerçekleştirdikleri ve ‘İmparatorların çayı’ olarak adlandırılan beyaz çayı, piyasaya sürdüklerini kaydeden Sütlüoğlu, 'Doğu Karadeniz’de yaklaşık 800 bin dekarlık bir alanda sezonda bin 531 kilogram tomurcuk elde ettik. Bundan da, 370 kilogram beyaz çay üretimi gerçekleştirdik. Çok değerli bir çay! Çayın imparatoru. Bugün itibarıyla satışa başladık dedi.

Anti Kanserojen!

Beyaz çayın sağlık açısından son derece değerli olduğunu vurgulayan Sütlüoğlu, 'Bütün dünyada aranan ve kısıtlı üretildiği için her zaman bulunamayan bir ürün. Antioksidan oranı diğer çaylara göre yüksek. Gençleştirme, cilt güzelliği, yaşlanmayı yavaşlatma, zayıflatma, yağ birikimlerini eritme özelliği var. Anti kanserojen olduğunu bütün dünya biliyor. İlmi çalışmalar ve alınan sonuçlar var' diye konuştu.

Dr.Ozan Fidan aracılığıyla Japonya'da bir üniversitede çalışma başlattıklarını ve çalışmanın devam ettiğini kaydeden Sütlüoğlu, 'JP 53 olarak adlandırılan, kanserli hücreleri küçülten, yayılmasını önleyen bir maddeyi keşfedildi. Çalışmalar devam ediyor. Gıda takviyesi olan bir ürün, ardından ilaç olarak kabul edilmesini bekliyoruz. Bu süreç, prosedürlerden sonra mümkün oluyor' ifadeleriyle açıklamalarını sürdürdü.

Yaş çay üreticilerinin çok zor koşullarda üretimini gerçekleştirdiğini kaydeden Sütlüoğlu, “Beyaz çay çok zor koşullarda toplanıyor. Üreticilerimiz bu zorluğa göğüs germese bunu başaramazdık' dedi.

E-Ticaret Satışı

Beyaz çayla üreticilerin ek gelire sahip olduğuna dikkati çeken Sütlüoğlu, şöyle devam etti: 'Beyaz çay 300 liradan alınıyor. Bu da üreticiye büyük katkı sağlıyor. Satışını ise e-ticaret metoduyla gerçekleştireceğiz. Bayilere vermeyeceğiz. Böylece e-ticaret kanalı da devreye girmiş olacak. Alıcılar ÇAYKUR'un satış sitesinden isteyebilecek ve kargoyla evlerine kadar gidecek. Kargo dahil 20 gram ambalajla tüketiciye 80 liraya ulaşacak. 'Beyaz İksir' adıyla piyasaya sürüldü. Sadece Rize'de genel müdürlük binası yanında satış reyonunda özel olarak satış gerçekleştireceğiz.'

Dünyada üzerine kar yağan tek çayın Türk çayı olduğuna ve haşere barındırmadığına işaret eden Sütlüoğlu, 'Biz haşere zehri, kimyasalı ilaç veya madde kullanmıyoruz. Çayımız tohumdan üretildiği, yenilenmediği için doğal özelliğe sahip. Bizim çayımızda da çok çeşit var. Diğer ülkelerde çeşit sayısı çok az. Türkiye'de yüzlerce çeşit var. Doğal olması, haşere barındırmaması gibi nedenlerle çok kaliteli ve değerli bir çaydır. Ülkemize, milletimize hayırlı olsun' diye konuştu.

Kilosu 4 Bin Lira

Toplu satış yapmayacaklarının altını çizen Sütlüoğlu, 'Sadece 20 gram olarak piyasaya sürüyoruz. Kilogram fiyatı 4 bin liraya geliyor. Az tüketilen bir çay, sağlık amacıyla tüketildiği için bu şekilde yaptık. Aynı çaydan iki üç kez demlenebiliyor. İhtiyaç duyan herkes alsın istiyoruz. Dışarıdan da talep var ama yurt içi satışı düşünüyoruz' diyerek sözlerini tamamladı.

16 Kişi Sipariş Verdi

Çaykur'un e-ticaret satışını başlatmasıyla ülke genelinden ilk etapta 16 kişinin beyaz çay için talepte bulunduğu bildirildi.

 

Editör: HABER MERKEZİ