CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’nun Çaykur’un Körfez Kaynaklı Bir Fona Teminat Gösterildiğine ilişkin çıkan haberler üzerine bir açıklama yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu; 21 Nisan 2017 Cuma günü Rize basınında ÇAYKUR’un Katarlılara satıldığı yönünde önemli iddialar içeren bir haber yer almıştır. 24 üncü dönem MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın twitter hesabından yaptığı paylaşımların verildiği haberde, “Varlık Fonu’na devredilen ÇAYKUR, Katarlılar’a satıldı. Elde var bir. Sırayla gider bu. Bizim Rizeli uşakların Katarlı patronları var artık. Katar’dan daha önce alınan paraların borç kapaması olur mu bu satışlar?” ifadeleri yer almıştır.

Söz konusu haber üzerine aynı gün ÇAYKUR tarafından yazılı açıklama yapılarak, “ÇAYKUR’un Katarlılara satıldığı haberinin gerçekle alakası yoktur. Böyle bir konu kesinlikle söz konusu değildir” denilmiştir. Söz konusu iddia ile ilgili olarak Varlık Fonu tarafından yapıldığı iddia edilen “Birkaç gündür sosyal medyada yer alan ve Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki ÇAYKUR’un satıldığı veya teminat verildiğine dair haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. bu konuda herhangi bir görüşme yapmamıştır” şeklindeki açıklamanın doğruluğu ise teyit edilememiştir.

Tarafımızca yapılan araştırmalar sonucunda böyle bir satışın öz konusu olmadığı, ancak alınan bir borç karşılığında ÇAYKUR’un hisselerinin teminat gösterildiği bilgisine ulaşılmıştır. Hükümetten ve yetkililerden bu konuda ikna edici bir açıklama henüz yapılmamıştır. Bu haberlerin ve iddiaların doğru olup olmadığını bilmek istiyoruz.

Katıldığı bir toplantıda sorulan bir soru üzerine yanıt veren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de, konuya ilişkin olarak şunları söylemiştir:

“ÇAYKUR'un söylendiği gibi bir ortaklık veya satış planı yok. Zaten resmi açıklamayı ÇAYKUR Genel Müdürlüğü yaptı. Şöyle bir şey de var; Türkiye'deki bir şirketin yabancı yatırımcı tarafından alınmış olmasını ben yadırgamıyorum ama böyle bir şey şu anda yok.”

Zeybekçi yaptığı açıklamada ÇAYKUR’un satılmayacağı konusunda doğrudan bir ifade kullanmadığı gibi, ilk fırsatta satılabileceği ve bu durumda da herhangi bir sorun görmediğini de sözlerine eklemiştir. Ayrıca Zeybekçi, ÇAYKUR’un teminat gösterildiği iddialarına ilişkin olarak da herhangi bir yanıt vermemiştir. Anlaşılan; ÇAYKUR’un ipotek verilmesiyle ilgili bir işlem söz konusudur ne var ki hükümet bunu saklamaktadır. Bakan Zeybekçi’nin açıklamalarından anlıyoruz ki; Hükümet ÇAYKUR’u satma konusunda fırsat kollamaktadır.

Durumu titizlikle izlemekteyiz. Konuyla ilgili olarak bugün Başbakanlık Bilgi İletişim Merkezi’ne 1700588960 sayısı ile başvuru yaptım, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanmak üzere TBMM Başkanlığına 9750 sayılı yazılı soru önergesi verdim. İlgili taleplerimize yanıt ve resmi bir açıklama bekliyoruz.

Bütün bu gelişmeler, ÇAYKUR’un geleceği konusunda kuşkularımızı daha da büyütüyor. Ne yazık ki yapılan hiçbir açıklama, ÇAYKUR’un satılabileceği ya da teminat gösterilebileceği konusundaki endişelerimizi yok edecek düzeyde değildir, aksine endişelerimiz her geçen gün artmaktadır.

Tüm Rizelilerin bildiği bir gerçek var: ÇAYKUR olmadan çay olmaz, çay olmadan Rize olmaz.

Bu konuda Rize kamuoyunu ÇAYKUR’un elden çıkarılmasına karşı duyarlı olmaya davet ediyorum.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ