İş-Kur Rize İl Müdürlüğü tarafından Kariyer Günlerinin 4’üncüsü Rize Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlendi.

Törene Rize Valisi Ersin Yazıcı, Ak Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Rize Cumhuriyet Başsavcısı Hüsnü Hakan Yağız, Rize Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, daire amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş adamları katıldı.

MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMLARINA AĞIRLIK VERİLECEK

Rize’deki iş kollarında kalifiye eleman yetiştirmek adına eğitimine önem vermek gerektiğini söyleyen Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, “Rize’de işsiz olan bireylerin eğitimine katkı sağlamak için özellikle üniversiteyle ve meslek gruplarıyla işbirliği içerisinde olarak belediyemizin de desteğiyle sertifika programları oluşturmamız gerekmektedir. Önümüzdeki süreçte Havalimanı, Ovit Tüneli ve Lojistik Merkez’le ortaya çıkan yeni Rize yapısına uygun işgücünü oluşturmamız gerekmektedir. Geleceğin Rize’sine şu anki yapıyla kesinlikle hazır olmadığımızı düşünüyorum. Biz şimdiden bu çalışmaları yapıp şehrimizi hazırlamazsak başkaları gelip bu açığı kapatacaktır. Bu noktada da şimdiden tedbirlerimizi almamız gerekmektedir” dedi.


RİZE NÜFUSUNUN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ŞEHİR DIŞINDA

Rize dışına çıkıp başarısız olarak Rize’ye dönen insanların da olduğunu belirten Başkan Kasap, “Rize’de şu an 340 bin dolayında kişinin olduğunu ancak nüfusa Rize nüfus müdürlüklerine kayıtlı 740 bin kişi vardır. Bunun anlamı da en az Rize’de yaşayan kadar Rize dışında yaşayan Rize’yle bağlantısı olan insanlarımız vardır. Bu insanlarımızın başarısız olduklarında bir şekilde Rize’ye dönmeleri ihtimali olduğu anlamına geliyor. Bu ayrı bir sosyolojik konudur dikkate alınması gerekmektedir” şeklinde konuştu.



İSTİHDAMA KATKI SAĞLANACAK

Belediye olarak kurumlar arası diyaloğa çok önem verdiklerini vurgulayan Başkan Kasap, “Seçim beyannamemizde de belirttiğimiz gibi ortaya koyacağımız projelerle geçici istihdamlar oluşturma noktasında adımlar atacağız. Ortaya koyacağımız projeleri hem meslek gruplarıyla hem de üniversitemizle işbirliği çerçevesinde gerçekleştireceğiz” dedi.

10 YIL İÇİNDE RİZE, TURİZMDE BÜYÜK PAYA SAHİP OLACAK

Rize Valisi Ersin Yazıcı yaptığı konuşmada, “Rize’de yapılması planlanan büyük bir lojistik merkezinden bahsediyoruz ve bu merkez Doğu Anadolu'ya, Güneydoğu'ya hizmet verecektir. Biz buna hazırlık yapmak durumundayız. Havaalanımız bir kaç yıl içinde inşallah hizmete sokulacak. Küçük bir il gibi görünen Rize, Türkiye'ye hizmet edecek önemli bir kenttir. Muhtemelen Rize'nin 10 yıl sonra Turizm de ki payı çok büyük olacaktır” şeklinde konuştu.


MESLEK LİSELERİ ARA ELEMAN SIKINTISINI ÇÖZECEK

Meslek liseleri sayesinde ara eleman sıkıntısının ortadan kalkacağını söyleyen Rize Milletvekili Hasan Karal; “Sadece Rize'de değil ülkemizde de ara eleman eksikliğinden kaynaklanan işsizlik problemiyle karşı karşıyayız. Özellikle mesleki eğitimde hükümetimizin almış olduğu son kararlarla beraber çok ciddi bir ağırlık veriyoruz. Yapmış olduğumuz bu çalışma neticesinde ara eleman ihtiyacı boşluğunu inanıyorum ki süratli bir şekilde aşacağız” dedi.


İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ARA ELEMAN YETİŞTİRİLECEK

İş-Kur Rize Müdürü Hasan Kiraz açıklamasında ; 'Son dönemlerde ilimizde yapılması planlanan yatırımlarla istihdamın çeşitleneceği kanaatindeyiz. Özellikle organize sanayi lojistik merkezi ulaşımda yaşanacak gelişmeler yetişmiş ara eleman ihtiyacını gündeme getirecektir. Çalışma ve iş kurumu olarak bu konuda bundan öncesinde olduğu gibi bu yatırımlar hizmete alınmadan 29.562 kayıtlı iş gücü ve 16.079 kayıtlı işsizlik bulunan Rize'de paydaşlarımızla kalifiye elemanları ve ara elemanları yetiştirmemiz gerektiğini düşünüyor ve paydaşlarımızla daha yoğun bir işbirliğine açık olduğumuzu belirtmek istiyorum' sözlerine yer verdi.



5 AYRI DALDA KURSLAR BAŞLATILACAK

Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu; Rize'nin geleceğe hazırlanması yönünde çok ciddi projeler var önümüzde. İnşallah bu projelerin gerçekleşmesine vesile olacak temel atma törenlerini hep birlikte yaşayacağız. Yılbaşından itibaren İş-Kur ile birlikte 5 ayrı dalda yeni kurslar başlatacağız. Organize Sanayi Bölgemizde arsa tahsisleri bitirildi sayılır. Rize'de iş beğenmezlik sorunu olduğundan dolayı ben Rize'de işsizlik sorunu olduğunu kabul etmiyorum' şeklinde konuştu. Programın sonunda protokol üyeleri tarafından başarılı iş adamlarına ve Rize Assist Çağrı Merkezi’nde çalışacak olanların katıldığı kursu bitirenlere plaket ve sertifikaları verildi.

 

Editör: HABER MERKEZİ