Albayrak, Fatih Tekke'nin ayrılışından, Bayındırlık ve İskan Bakanı eski Trabzonspor Başkanı Faruk Özak'ın sözlerine kadar bir çok konuda itiraflarda bulundu.

Yönetime geldiği günden itibaren neredeyse sürekli eleştirildi. Özellikle bu sezon Avni Aker'de taraftarlar kendisini sürekli istifaya davet etti. Genel kurul yaklaştıkça bir yandan Nuri Albayrak'ın aday olup olmayacağı konuşulurken diğer yandan başka 'Kim aday olacak?' sorusuna cevap aranmaya başlandı. Şimdi adaylar belli. Nuri Albayrak, geçtiğimiz hafta içinde aday olmayacağını açıkladı açıklamasına ama aday olması yolunda kendisine baskılar da devam etti.

Trabzonspor Kulübü'nde adaylık başvuruları Perşembe günü saat 10.00'da son bulacak. Nuri Albayrak'a gerek yönetim kurulu üyelerinden gerekse camianın bazı isimlerinden 'aday ol' baskısı devam ediyor. Peki Nuri Albayrak aday olacak mı? Bu günlere nasıl gelindi? Bundan sonrası için ne düşünüyor? Başlattığı projeler ve Ersun Yanal'la ilgili düşüncelerinden tutun, bir anlamda kırgın olduğu isimlere ve tüm merak edilenlere kadar bir solukta okuyacağınız bir röportaj.   

İşte Nuri Albayrak'ın trabzonunsesi.com internet sitesinde yer alan röportajı:

'ADAY DEĞİLİM'

-Sayın Albayrak, aday olmayacağınızı geçtiğimiz günlerde açıkladınız ancak kararınızın değiştiği ve bugün yeniden aday olduğunuzu açıklayacağınız haberleri var. Hatta dün Ersun Yanal'la bir toplantı yaptığınız ve bu konuyu konuştuğunuz şeklinde haberler var. Aday mısınız?
Hayır, aday değilim. Ersun Yanal'la toplantı yaptık, doğru. Takımı konuştuk. Ersun Yanal'ı göreve getirirken, genel kurulda yeniden aday olacağız ve devam edeceğiz şeklindeydi şartlar. O günkü şartlar öyleydi. Aday olmam konusunda bir çok kesimden, Trabzon'un önde gelen eşrafından da istekler geliyor. Ama ben bu saatten sonra aday olmayı düşünmüyorum.

'ADAY OLMAMAMDA FAYDA VAR'

-Genel kurul öncesi aday olup olmamayı bir kez daha değerlendirdiniz mi? Son bir kez daha düşündünüz mü?
-Yeniden düşünmedim. Israr üzerine bir değerlendirme yapmam söz konusu değil. İlk gün nasıl aday olduysam, bugünde yaptığımız çalışmalar sonunda aday olmayacağımı söyledim. Benim de kendime göre kriterlerim var. Baktığımız zaman aday olmamamda fayda var. Bakın ben geldikten sonra Trazonspor'un kasasına bu kadar para girdi. Bonservis parası verip futbolcu almadım. Trabzonspor, bu sene bonservis bedeli vererek futbolcuyu almadı. Elimde bulduğum bir çok futbolcuyu çok iyi değerlendirdim. Fatih Tekke'yi satmaya kimse cesaret edemezdi. Bakın Trabzon zor bir şehirdir. Şehirde son 2 yıl içinde bir çok olay yaşandı. Papaz cinayeti oldu. Gökdeniz'in arabası kurşunlandı, Hrant Dink cinayetinin faillerinin bizim şehirden çıkması gibi. Özellikle Gökdeniz ve Fatih Tekke bir süreç yaşadı, onların da morali bozuktu. Bu takımı da etkiliyordu. Mesela Tekke'nin sözleşmesinin bizim dönemimizde bitmiş olması. Sözleşmesi bitmiyor ve devam ediyor olsaydı Fatih Tekke'yi ben satmazdım.

'FATİH TEKKE GİTMEK İSTEDİ'

Kendisi geldi, sözleşmesinin biteceğini ve devam ettirmeyeceğini söyleyince satmak zorunda kaldık. Trabzonspor'un menfaatleri onu gerektiriyordu. Trabzonspor başkanı elindeki en güçlü silahını satar mı yoksa? Ülker grubundan 3.5 milyon dolar reklam aldım. Sadece futbolcuların şapka takmaları karşılığında. Akaryakıt istasyonundan 12 trilyon para geliyor. Geçmişte projelerle böyle nakit kazandırılmadı Trabzonspor'a. Projelerimiz var, stat projesi mesela. Bunları kimse beceremezdi. Bunlar ikili ilişki ve güç meselesi. Stat projesinde 600 dönüm arazinin tahsisini aldık hazineden 49 yıllığına. Benim tek amacım bu tesisin, projenin temelini atarak gitmekti. Ama olmadı. Stadı 18 ayda bitirme garantisi almıştım. Trabzon şehrine yaptığım proje öyle bir proje ki Avrupa'da yok. Öyle bir proje ki 5 yıldızlı otelinden, 5 bin kişilik kapalı spor salonuna, futbolcuların kalacağı villalara, spor tesislerine varana kadar. Sahilde 600 dönüm bir araziyi Trabzon'da bir arada bulmak mümkün değil. Bu bir mucize.

'TRABZONSPOR'UN MENFAATİ İÇİN...'

-Şimdi siz aday değilsiniz ve bazı projeler var. O zaman gelecek yönetim bu projeleri devam ettirecek.
Ersun Hoca'yla 3 yıllık anlaşmamızın nedeni belli bir programla geleceğin Trabzonspor'unu kurmak içindi. Trabzonspor kurumsal bir kimliğe sahiptir, gelecek olan bu projeleri inşallah devam ettirir.

-Ziya Doğan'la yolların ayrılıp, Ersun Yanal'ın getirilmesi bir seçim yatırımı olarak gösterildi. Ne diyorsunuz?
Trabzonspor'un menfaati o anda onu gerektiriyordu. Portföyümde yabancı hoca da vardı. Ama yabancı hocanın uyum süreci, Trabzon'u tanıması uzun süreç alacaktı. Ersun Yanal'ın bize kan uyumunu sağlayacak olduğunu gördüm ve anlaştık. Trabzonspor'un menfaati için yaptım. Başkanlığımın son gününde dahi Trabzonspor'un menfaati için ne gerekiyorsa onu yaparım.

'İNŞALLAH PROJELERİMİZİ SÜRDÜRÜRLER'

-Ziya Doğan'ı getirmek hata mıydı peki?
Hayır değildi. Bakın Doğan göreve geldi, geldikten sonra sıkıntılar yaşadık ama ligin 2. yarısı en fazla puan toplayan ve gol atan takım olduk. Ligi 2. yarı takım lider bitirdi. Bu sezona kötü başlangıçtan dolayı futbolcular üzerlerinden atamadılar bir türlü.

-Trabzonspor'un geleceğinden umutlumusunuz?
Umutluyum tabi. Ersun Hoca'yla yaptığımız anlaşma gereği de gelen arkadaşlar inşallah projelerimizi ve yeniden yapılanmayı sürdürürse başarılı olacaklarına inanıyorum.

'ORTADA PROJE YOK'

-En iyi şekilde kim devam ettirecek olur diye sorarsam...
Ortada proje anlamında arkadaşların hiçbirinden bir beyanat alamadık ki. Ortada hiçbir şey yok. Biz geleceğimiz zaman, projelerimizle geldik. 2 yılda yıldızı da aldık, istasyon bitti, stat projesinde ilk adımı attım. Ben mesela stat projesinin Avni Aker'in olduğu yerde olmasını düşünseydim, temelini atmıştık bile. Ama orası çok dar bir yer. O yüzden deniz alanına çevirdik projeyi.

'ÖLENE KADAR DESTEĞİM DEVAM EDECEK'

-Trabzonspor'a desteğiniz devam edecek mi?
Tabii ki. Ölene kadar Trabzonspor'a maddi manevi desteğimiz devam edecek. Ben başkan olduktan sonra değil öncesinde de desteğim oldu.

'BAŞBAKANIN DESTEĞİ DEVAM EDECEK'

-Bu stat projesi Başbakanın desteğiyle başladı değil mi?
Evet. Sayın Başbakan'la yaptığım tüm görüşmelerde kendisinin bu projeye destek vereceği sözünü aldık. Hukuki altyapı konusunda ve gerek kanun noktasında da kanun çıkması için sözde aldık. Şu anda onun çalışmaları yapılıyor.

'FENERBAHÇE'YE YÖNETİCİ OLUYORDU, İKNA ETTİK'

-Başbakan'ın projeye desteği devam edecek mi?
Edecek tabii. Başbakan'ın Trabzonspor'a vereceği destek kişilere bağlı değil. Kendisi Fenerbahçeli'dir ama Trabzonspor'a çok büyük sevgisi ve sempatisi vardır. Çocukluktan gelen bir Fenerbahçe sevgisi olabilir ama 2. takımı Trabzonspor'dur. Bakın Başbakanımız sayın Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu zamanlar, Fenerbahçe'den kendisine yöneticilik teklif edilmişti. Ben de o zamanlar Büyükşehir Belediyespor'un başkanıydım. O zaman bizler Fenerbahçe'ye yönetici olmasını istemedik. Fenerbahçe yönetimine girmemesi yolunda kendisini ikna ettik. Onu engelledik.

'İÇ RAHATLIĞIYLA BIRAKMIYORUM'

-Başkanlığı gönlünüz rahat bir şekilde bırakıyor musunuz?
Tabii ki projeleri başlatıp belli bir aşamaya gelince bırakacaktım. İç rahatlığıyla da bırakmıyorum. Sportif başarılara gelince, maya tutmayınca olmuyor. Ben daha çok projelere inandım. Önce fiziki manada başarı yakalanıyor, sonra sportif manada başarı yakalanıyor. Yani bu işin doğrusu bu.

'BEN TARAFTAR OLARAK BAKMIYORUM'

-Taraftar Trabzonspor'un ne kadar borcu olursa olsun, ama şampiyon olalım diyor ama.
Ben o şekilde düşünmüyorum. Taraftar olarak bakmıyorum olaya, Kulüp başkanı olarak bakıyorum. Bu sene değil de 3 sene sonra şampiyon olmasını isterim. Sağlıklı bir yapıyla, sağlıklı bir vücutla şampiyon olmasını isterim. Bu sene şampiyon olup, 100 trilyon borcu olacağına, 3 sene sonra borçsuz şekilde şampiyon olmayı tercih etmesi lazım taraftarın. Önce yapılanmalı, sonra şampiyonluk. Taraftar onu anlamıyor.

'TRABZONSPOR'UN ÜZERİNDEN GELECEK HESABI YAPANLAR'

-Başkanlığınız süresince maçlarda koltuğunuzda rahat oturabildiniz mi?
Sıkıntılar oldu tabii. Top yuvarlak, yani bakıyorsunuz takım galip istifa diye bağırıyorlar. Sivas maçı, örnek vereyim 80. dakikaya kadar taraftar Sivasspor'u alkışlarken, takım gol atınca bu sefer taraftar başladı Trabzonspor'u alkışlamaya. Bizim öyle centilmen bir taraftarımız var. Maçın hakemi olayı çığırından çıkarınca ki o bir provokasyondu. Kimler yaptıysa Allah hesabını soracaktır.

-Provakasyondu dediniz. Merak ettiniz mi, kim yada kimler olduklarını biliyormusunuz?
Kimlerim menfaati varsa onlar. Trabzonspor'dan kimlerin menfaati varsa bu işlerin içindeler.

-Nasıl bir menfaat olabilir?
Sportif menfaat olabilir, Trabzonspor'un üzerinden gelecek hesabı yapanlar olabilir.

-Yönetime gelmek anlamında mı?
Her türlü anlamda. Ben şimdi kimseye de bir şey atmak istemiyorum açıkçası.

'FARUK ÖZAK'IN HİÇBİR DESTEĞİ OLMADI'

-Stat projesiyle ilgili yönetim kurulu üyelerinizin Bakan Faruk Özak'ı ziyaret ettiğinde, bakanın kendilerine 'Bırakın stadı, projeyi, siz yıldız alacakmısınız, şampiyon olacak mısınız?' dediği söyleniyor. Doğru mu?
Giden arkadaşlarımıza bunları söylediğini arkadaşlarım bana söyledi. Bakın bu camiada dedikoduların içine girmemiş tek kişiyim. Ne münakaşa yaptım, ne de dedikoduların içine girdim ben. Trabzon'da böyle bir çıkmaz var. Bu çıkmaza girmeden başkanlığı bıraktığımdan dolayı çok mutluyum. Herkes birbiriyle kavgalı. Herkesin birbiriyle bir çekişmesi var. Benim geldiğim süreçte İstanbul'da 2 bin kişilik gece yaptık, 40. yıl kutlamaları yaptık. Şu anda birlik beraberlik naraları atanlar o geceye gelmediler. Demek ki bunların amacı sürekli yönetimlere karşı olmak. Karşı çıkmak. Komplo süreçleri bunlar. Bu insanlar Trabzonspor'da kendilerini yönetecek ve şamar oğlanı olacak başkanlar arıyorlar. Benim tarzım bu olmadığı için hazmedemediler. Hazımsızlık devam ediyor, bende bulun bakalım öyle istediğiniz gibi bir başkan dedim ve bıraktım. Mesela düzenlediğimiz etkinliklere Faruk Özak'da gelmemiştir. Gelmeyenlere oda dahildir.Kendisini gidip ziyaret ettik Ankara'da. Hiçbir destekleri olmadı bize.Ama kongre süreci geldiği zaman hepsi birlik naraları atıyor. Trabzonspor'a yazıktır ya.

-Faruk Özak'dan hiç destek almadınız mı?
Bir şeye ihtiyacınız var mı diye bile sormadı. Sormadı hiç birşey sormadı. Ne galibiyette ne mağlubiyette nede o sıkıntılı süreçte. Şimdi ortaya çıktılar. Trabzonspor gibi bir camiada başkan kimse onun etrafında toplanacaksınız, bir şeye ihtiyacınız var mı diye soracaksınız. Onlar kendilerinin ayağında devamlı el pençe duracak adam arıyorlar. Şu anda da öyle bir başkan arıyorlar. Bizim tarzımızda da o yok. Hazımsızlık burada.

Hürriyet

Editör: HABER MERKEZİ