Rize Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Okumuş, 2005 yılında yapılan bilinçsiz avlanma ile bu yıl Karadeniz'e balık göçü olmamasının balık avının kısır geçmesine neden olduğunu söyledi.

Okumuş, bu yıl palamut avlanamamasının 2005 yılındaki bilinçsiz avlanmadan kaynaklandığını belirtti.

2005 yılında kış mevsiminde bile balığın boyuna bakılmaksızın bilinçsizce avlanma yapıldığını ifade eden Okumuş, 'Balıkların yumurta bıraktığı dönemde de avlanmanın devam etmesi yavrunun yaşayamamasına neden oldu. Buna bir de Karadeniz'e balık göçünün azalması eklenince bu yılki durum ortaya çıktı' dedi.

Rize Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mesut Rakıcı ise Karadenizli balıkçıların bu yıl pek verimli bir av sezonu yaşamadıklarını söyledi.

Avlanma yasağının 1 Eylül'de sona ermesinden sonra Doğu Karadenizli balıkçıların olumsuz hava koşulları nedeniyle sezonu birkaç gün geç açtıklarını anımsatan Rakıcı, 'Bir aya yakın süredir avlanmamıza rağmen son yılların en kısır av dönemini yaşıyoruz. Geçen yıl son yılların en bol palamut avını gerçekleştirmiştik. Fakat bu yıl palamut yok denecek kadar az avlandı. Bu mevsimde palamut avının başlamış olması gerekiyordu. Ancak sadece Marmara bölgesinde çok az miktarda avlanabiliyor' diye konuştu.

Rakıcı, verimsiz av sezonunun bilinçsiz avlanmayı tetiklediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Bu yıl balıkçılar sadece az miktarda mezgit, barbun, çinekop ve istavrit avlayabiliyorlar. Hava sıcaklıklarının fazla olması, palamudun hiç avlanamaması ve avlanan balık miktarının az olması nedeniyle bazı balıkçılar balığın boyuna dikkat etmiyor. Çok kısa olmasına rağmen avlanmaya devam ediyorlar. Maalesef küresel ısınma ve bilinçsiz avlanma balık neslini önemli oranda tehdit ediyor.'

Editör: HABER MERKEZİ