Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, memleketi Rize’de yerin 600 metre altında madencilerle iftarını açtı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı üç günlük bir program için memleketi Rize’ye geldi. Akşam saatlerinde Rize’ye gelen Yazıcı iftarını Çayeli Bakır İşletmeleri’nde yerin 600 metre altında maden işçileri ile birlikte açtı. Yazıcı’ya Rize Valisi Ersin Yazıcı ve Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu da eşlik ettiler. Madende heyeti Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Iain Anderson karşıladı. Türkiye’nin en büyüm metal madeni olan ve dünya standartlarının üzerindeki güvenlik faaliyetleri ile dikkat çeken madende heyet üst düzey güvenlik önlemleri altında madene indirildi. Madeni gezen Yazıcı ve beraberindekiler Soma faciası sonrası gündeme gelen yaşam odalarında incelemede bulundular. Bakan Yazıcı incelemeleri sırasında maden çıkartmada kullanılan bir iş makinesini kullandı. İncelemelerin ardından heyet sabit bir yaşam odasında madenciler ile birlikte iftarlarını açtı.

İftar sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yazıcı, Çayeli Bakır İşletmeleri’nde iş güvenliği anlamında alınan tedbirleri beğendiğini belirterek, “Madencilik dünyanın en eski, ağır ve tehlikeli işlerinden bir tanesidir. Madencilik türlerinin içerisinde de en eski olanı bakır madenciliğidir. Tehlikesi açısından ele aldığımızda madenlerde güvenlik öne çıkar. Madeni gezdik. Uzman değilim ama gördüğüm kadarı ile bir hukukçu olarak baktığımda iş güvenliği konusundaki kanunlarımızın burada titizlik ile uygulandığını görmek mümkün. Çalışanın güvenliğinin gözetiliyor olması, bu konuda gösterilen özen her şeyin üzerindedir” dedi.

17 YAŞAM ODASINDA 10’U ÇBİ’DE

Bakan Hayati Yazıcı, Türkiye’deki 17 sertifikalı yaşam odasından 10 tanesinin Çayeli Bakır İşletmesi’nde olduğunu belirterek, bu durumun şaşkınlığını yaşadığını, Ankara’ya döndüğünde konuyu ilgili bakan arkadaşları ile paylaşacağını söyledi. Yazıcı, “Türkiye’de 17 tane olan yaşam odasından 10 tanesinin burada olduğunu gördük. Bu Türkiye açısından önemli bir değerlendirme. Dönünce ilgili bakan arkadaşları arayacağım. Bunu çok ilginç buldum. 17 sertifikalı güvenlik odasından 10 tanesinin burada olması gerçekten çok ilginç. Bu akşam bu odalardan bir tanesinde iftarımızı açtık” şeklinde konuştu.

Editör: HABER MERKEZİ