İdarenin böyle bir yetkisi olmamasına karşın Orman ve Su İşleri Bakanlığının yatırım bütçesini Çataldere-Uzundere vadisine kaydırması karşısında Yamaç ve Sarısu Köylüleri dava açma hakkına sahip. Bakan Eroğlu, Rize’nin Çayeli ilçesindeki bu ihale usulsüzlüğünde Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın etkisi bulunmadığını açıkladı.

CHP’nin Rizeli Vekili Mehmet Bekaroğlu’nun konuyu TBMM gündemine getirmesinin ardından verdiği soru önergesine yazılı olarak cevap veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Yamaç ve Sarısu Köyleri için dere ıslahı ve taşkın önleme işine ait keşif bedelinin 50 milyon TL olduğunu belirterek, 2016 yatırım programına bu şekilde teklif edildiğini ancak işin iki kısma bölündüğünü, 1. Kısmın 25 milyon TL bütçeyle yatırım programına girdiğini ifade etti.

USULSÜZLÜĞÜN İTİRAFI

Bekaroğlu’nun Şairler Deresine (Sarısu ve Yamaç Köyleri) ayrılan bütçenin usulsüz olarak başka bir vadiye kaydırılıp kaydırılmadığını sorduğu Bakan Eroğlu, geçen yıl Kasım ayında meydana gelen sel sonrası Çataldere Köyü grup yolu, Ormancık-Başköy grup yolu ve Yenice-Uzundere grup yolunun ulaşıma kapandığını, Rize Valiliğinin 4 Aralık 2015’teki yazılı talebi ile ve işin aciliyetine binaen Çataldere ve Uzundere derelerinin “Rize Çayeli İlçesi Sarısu ve Yamaç Köyleri Taşkın Koruma İnşaatı” kapsamına dahil edildiğini belirtti. Eroğlu, soru önergesine verdiği cevapta ihalede usulsüzlüğü itiraf ederken,“Çayeli ilçesi Çataldere ve Uzundere dereleri 2016 yatırım programına 25 milyon TL keşif bedeli ile yatırım programına giren ‘Rize Çayeli İlçesi Sarısu ve Yamaç Köyleri 1. Kısım Taşkın Koruma İnşaatı’ kapsamında ihale edilmiştir. İşin 2. kısmı da Şairler deresi Sarısu ve Yamaç köyleri yatırım programına teklif edilerek ihale edilecektir.” dedi.

HAYATİ YAZICI’NIN DAHLİ YOKMUŞ!

İhaledeki usulsüzlüğü TBMM gündemine getiren CHP’li Mehmet Bekaroğlu’nun, bu işlemin yapılmasında Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın etkisi olup olmadığı sorusuna ise Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Mezkur değişiklikte, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Hayati Yazıcı’nın hiçbir dahli yoktur” şeklinde cevap verdi.

KÖYLÜLER SUÇ DUYURUSUNDA BULUNABİLİR

Bakan’ın itiraf niteliğindeki cevabı sonrası değerlendirmede bulunan CHP’li Vekil Mehmet Bekaroğlu, idarenin böyle bir tasarrufta bulunma yetkisi olmadığını belirterek, Çataldere-Uzundere vadisindeki acil ihtiyacın afet bütçesinden karşılanabileceğini ama öyle yapmak yerine Sarısu ve Yamaç köyleri için ayrılan bütçenin buraya kaydırılmış olmasının hak gaspı olduğunu söyledi. Bekaroğlu, Sarısu ve Yamaç Köylülerinin Bakan hakkında suç duyurusunda bulunabileceklerini ifade etti.

Kaynak: ajansrize.net

 

Editör: HABER MERKEZİ