Doğal güzellikleri ve kaplıcalarıyla ünlü turizm merkezi Ayder Yaylasına her geçen yıl artan talep, bu yıl, yörede çekilen ve 60. Berlin Film Festivali'nde 'Altın Ayı' ödülü alan 'Bal' filminin de etkisiyle daha da arttı. İşletmeciler, rezervasyonları şimdide kapattı.
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı, doğal güzellikleri ve kaplıcalarıyla ünlü turizm merkezi Ayder Yaylasına her geçen yıl artan talep, bu yıl, yörede çekilen ve 60. Berlin Film Festivali'nde 'Altın Ayı' ödülü alan 'Bal' filminin de etkisiyle daha da arttı. Yayladaki konaklama yerlerinde rezervasyonlar erkenden tamamlandı.
Çamlıhemşin Ayder Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Ömer Altun, yaptığı açıklamada, doğal güzellikleri, yeşil vadileri ve kaplıcalarıyla ön plana çıkan turizm merkezi Ayder'e turistlerin ilgisinin her geçen yıl arttığını söyledi.
Yaylada turizm sezonunun bu yıl önceki yıllara göre çok daha erken başladığını vurgulayan Altun, 'Ayder'de turizm sezonu genellikle mayıs ayı sonları veya haziran ayı başında başlardı. Ancak bu yıl yaylada 23 Nisandan itibaren turizm hareketliliği yaşanmaya başladı. Konaklamak için gelenlerin yanı sıra günübirlik turlarla gelenlerin sayısında da önemli artış oldu. Özellikle hafta sonları oldukça yoğun geçiyor. Şu anda her şey çok güzel gidiyor' dedi.
Altun, 60. Berlin Film Festivali'nde Semih Kaplanoğlu'nun yönetmenliğini yaptığı 'Altın Ayı' ödülü alan 'Bal' filminin bazı sahnelerinin Ayder'de çekilmesinin yörenin tanıtımına çok önemli katkılar sağladığını, bunun rezervasyonlara da yansıdığını, aylar öncesinden tamamlanan rezervasyonlarla yayladaki konaklama tesislerinde yer kalmadığını ifade etti. Yöreye ilginin artarak devam edeceğine inandığını vurgulayan Altun, şunları söyledi: 'Filmin, Ayder'e özellikle yurt dışından gelen turist sayısında artışa yol açtığını düşünüyoruz.'
AYDER MARKA HALİNE GELDİ
İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu ise gayri resmi rakamlarla bin 500'e yakın yatak kapasitesi bulunan Ayder'de son yıllarda kapasitesinin üzerinde talep geldiğini anlatarak, 'Artık Ayder marka haline geldi. Yazları talebi karşılamakta zorlanıyoruz. Hatta imkan olsa Ayder'e en az yüzde 30-40 oranında daha fazla kalmak için ziyaretçi gelirdi. Ama Ayder sit alanı olduğu için burada yeni yapılanmaya izin verilmiyor' dedi. Bu yıl turizm sezonunun Ayder için erken başladığını dile getiren Hocaoğlu, şunları kaydetti: "Rize'ye Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti, Yeni Zelanda'dan bile sayısal olarak çok fazla olmasa da turist geliyor. 'Bal' filminin bu ve bundan sonraki yıllarda ilimize gelen yabancı turist sayısında artışa neden olacağını tahmin ediyoruz. Geçen yıl ilimizi yaklaşık 50 bini yabancı, toplam 495 bin turist ziyaret etmişti. Bu yıl sayının 500 bini geçeceğimizi umuyoruz.' Otel işleten Murat Yazıcı ise, 'Gidişattan memnunuz. Yaz mevsiminin bereketli olmasını diliyoruz. Otelimizde rezervasyonlar tamamlandı. Yaz sonuna kadar böyle gitmesini ümit ediyoruz. 'Bal' filminin de Ayder'in tanıtımına önemli katkısı oldu. Parayla yapsak Ayder'i böyle tanıtamazdık. Filmde yaylamızın güzellikleri son derece güzel işlendi' şeklinde konuştu.
Yorumlar (Yorum Yaz)
Haberlere yazılan yorumlar, yorumu yazan kişilerin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Okuyucu yorumlarından dolayı ÇAYHABER sorumlu tutulamaz.