Ak Parti Rize Milletvekili Hikmet AYAR, TBMM’deki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bütçe görüşmelerinde söz alarak Çaykur’daki mevsimlik işçiler ile ilgili bir düzenleme yapılmasını istedi.

Rize Milletvekili Hikmet Ayar daha öncede TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonunda dile getirdiği Çaykur’daki mevsimlik işçiler konusunu bu yılki bütçe görüşmelerinde de gündeme getirerek bu konuyla ilgili bir düzenlemenin yapılmasını beklediklerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na iletti.

Milletvekili Ayar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bütçe görüşmelerinde söz alarak yaptığı konuşmada, “ Yaklaşık 23 bin çalışanı ilgilendiren bir konu. Bu sayının yaklaşık yarısına yakını çay bölgesi; Rize, Trabzon, Artvin illerinde çalışan ÇAYKUR çalışanlarıdır. Bu konu zati Âlinizle de bizzat konuştuğumuz bir konudur. Mevsimlik işçilerimiz bir yılda en fazla 179 gün çalışabiliyorlar. ÇAYKUR’da ise en fazla 140-150 gün çalışabiliyorlar.  Çalışmadıkları sürede iş akitleri askıda olduğu için işsiz sayılmıyorlar.  Bu nedenle işsizlik aylığı da alamıyorlar. İşsizlik aylığının diğer şartlarını yerine getirmeleri çok zor, ama getirseler bile işsizlik aylığı almaları mümkün değil. Çünkü işsiz sayılmıyorlar. Yine bakanlığınız bünyesinde İŞKUR Toplum Yararına Çalışma Projelerinden de faydalanamıyorlar. Dolayısıyla Mevsimlik işçilerimiz için bir şeyler yapmamız gerektiği kanaatindeyim” dedi.

Milletvekili Ayar Çaykur’daki üniversite mezunu işçilerle ilgilide bir düzenlemenin yapılmasını isteyerek,  “ÇAYKUR bünyesindeki işçi statüsünde çalışan ziraat mühendisleri, çay eksperleri ve diğer üniversite mezunları bulunmaktadır. Önceki yıllarda geçici bir düzenleme ile isteğe bağlı olarak belli şartları taşıyanlara memuriyete geçme imkânı verilmişti. Benzer bir düzenleme ile sadece ÇAYKUR’da değil başka kurumlarda çalışanlara da bu imkân tekrar verilemez mi? Bu konuda da bir çalışma yaptırırsanız yerinde ve hayırlı bir çalışma yapmış olursunuz.” Diye konuştu.

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ