AK Parti Rize Milletvekili Hikmet Ayar, Çaykur’daki kadrolu işçilerin yaptığı işi mevsimlik işçilerin yapmasıyla birlikte mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin 6 aydan az olmayacağını, ilerleyen yılarda ise kademeli olarak çalışma sürelerinin artmasını beklediklerini ifade etti.

Milletvekili Hikmet Ayar, katıldığı televizyon programında Çaykur’daki mevsimlik işçiler ve organik çayla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Milletvekili Hikmet Ayar geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Çaykur’un bundan sonra kadrolu işçi alamayacağını, kadrolu işçilerin yaptığı işi ise mevsimlik işçilerin dönüşümlü olarak yapabileceğini açıklamıştı. Ayar, katıldığı televizyon programında yaptığı açıklamada “Yapılan düzenleme ile birlikte mevsimlik işçi kardeşlerimizin en az 6 ay çalışacağını ve çalışma sürelerinin de ilerleyen yıllarda 7, 8 ve 9 aylara çıkabileceğini” ifade etti.

Milletvekili Ayar, Çaykur’daki mevsimlik işçi düzenlemesini de değerlendirerek, “ Çaykur’da 1300 memur,  1700 kadrolu işçi ve 9620 tane mevsimlik işçi kardeşimiz var. Kadrolu işçi sayımız Çaykur tarihinin en düşük rakamına inmiştir. Hatta toplam işçi bakımından baktığımız zaman yeni kadrolu işçi alımına ihtiyaç olduğunu kurum söylüyor ama ne kadar? 500 -600 kadar. Kimi alacak peki?  Biz bu ihtiyacı mevsimlik işçilerin tamamıyla karşılayalım istedik. Bu teklifle Sayın Cumhurbaşkanımıza, başbakanımıza ve bakanlarımıza gittim.  Diğer Milletvekili arkadaşlarımızla birlikte bu işin üstüne defalarca gittik.  Bütçe konuşmalarında gündem yaptım. Ve sonuç olarak bir yerlere geldik. Artık bundan böyle Çaykur’un ihtiyaç duyduğu istihdamı mevsimlik işçilerle karşılayabilecek. Bu sayı 6 ay olur, 7 ay olur, 8 ay olur belki ileride daha da yüksek olabilir. Ama ben bunu şimdiden diyemem. 1700 olan kadrolu işçi sayısının yanında emekli olanlar var. Belki seneye 1500’e düşecek belki 1000’e düşecek bütün bunların yerine mevsimlik işçilerimizi dönüşümlü olarak çalışabilecek.”  dedi.

 “Onun veya bunun Yakını Akrabası Dostu Şeklinde bir Ayrım Olmayacak”

Milletvekili Ayar, mevsimlik işçilerin dönüşümlü çalıştırılmasıyla birilerinin kendilerine yakın insanları fazla çalışacağı endişelerini değerlendirerek, “  Artık o dönemler bitti. Herkes bunu bilmelidir. Bir yerde bir pasta varsa bunu herkese eşit dağıtmak görevimizdir. Dolayısıyla bu tür haksızlıklara meydan vermeme adına işçi arkadaşlarımızla beraber mücadele etmeye varım. Kaldı ki kurumda veya bizim siyasetimizde böyle bir niyetin olmadığını herkes bilmeli. Kesinlikle onun bunun yakını akrabası dostu şekline bir ayrımın olmayacağının kararlılığı bizde var.”  dedi.

Çaykur’da artık kadrolu işçilerin alınmayacak olmasıyla birlikte mevsimlik işçilerin en az 6 ay çalışabileceğini vurgulayan Milletvekili Ayar, “İşçi kardeşlerimiz şunu söylüyor olabilirler, ‘179 gün çalışma hakkımız vardı da hiç çalışmadık ki.’ diyorlar doğrudur. 145, 150 veya 160 günlerde kaldılar ama 20 günden dolayı bunu yapamamış olabilirler. Ama artık 180 günün altında kimse çalışmayacak. Kesin demeyeyim ama kesine yakın. Kesin diyemiyorum çünkü o alanı ben yönetmeyeceğim. Yaptığımız görüşmelerde bunu sağlayacak alt yapının kurum tarafında sağlanacağı bize söylendi. Yüzde yüz demeyeyim ama yüzde 99.9 böyle olacak.” dedi

“9 Aya Kadar Çıkabilecek Çalışma Sürelerini de göreceğiz.”

Milletvekili Ayar, ilerleyen yılarda mevsimlik işçilerin 9 aya kadar çalışabileceğini ifade ederek ”Şuna da inanıyorum; nasıl ki 2012 den beri şu cümleyi çok söylüyordum; gün gelecek şu aldığımız tedbirler sayesinde özel sektör Çaykur’un üzerinde fiyat vererek çay alacak. Hatırlarsanız 2012’den beri söylüyorum. Geçen sene işaretlerini almıştık. 2017’de de uygulamasını gördük. Aynı şeyi söylüyorum gün gelecek daha sonraki dönemlerde belki 7 ay, belki 8 ay hatta 9 aya varan çalışmaları hep berber göreceğiz. 2012’lere kadar 121 gün çalışan çok nadir olurdu. 120 günde ayrılırdı. Çok şükür, 5 yıldır 140 günün altına düşmesi istisnadır. 160’ın üstüne de çıkmıştır ama ortalama 150 gün çalışma sağlanmıştır. Sürekli bir iyileşme sağlanmış ama bu sene 180 günü tutturursak gelecek yıllarda bunu 7 aya,  8 aylara çıkarmanın yolunu görebiliriz..” dedi

 

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ