Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi İbrahim Keskin, Trabzon'un ilk özel üniversitesi olacak Avrasya Üniversitesi'nin şu ana kadar açılamamış olması dolayısıyla devletin yıllık KDV kaybının yaklaşık 10 milyon YTL olduğunu belirterek üniversitenin 2008-2009 eğitim-öğretim yılına hazır hale geleceğini söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Keskin, Avrasya Üniversitesi'nin Maçka ilçesi eski Belediye Başkanı ve Maçka İmar Eğitim Kültür Vakfı Başkanı Ömer Yıldız'ın önderliğinde başlatılan girişim sonucunda kurulmasına karar verildiğini ve Aralık 2004'te Yüksek Öğretim Kurulu'na (YÖK) gerekli başvurunun yapıldığını hatırlattı.

Merkeze bağlı Çimenli Köyü'nde FİSKOBİRLİK'ten 50 yıllığına kiralanan arazi üzerinde kurulmasına karar verilen ve Trabzon'un ilk özel üniversitesi olacak Avrasya Üniversitesi'nin 2006-2007 eğitim-öğretim yılına hazır hale getirilmesinin planlandığını belirten Keskin, ilk başvurunun üzerinden 3 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen üniversitenin açılamadığından yakındı. Aynı zamanda Maçka İmar Eğitim Kültür Vakfı'nın avukatı da olan İbrahim Keskin, “Üniversitenin açılışının uzamasının sebebi herhangi bir eksiklikten kaynaklanmamıştır. YÖK'ün bu konuda bazı tereddütleri olmuştur ama bunlar zamanla aşılmıştır. Avrasya Üniversitesi, YÖK'ün ilgili komisyonlarından geçmiştir. Yakında YÖK Genel Kurulu'na gelecektir. Biz de çok yakın bir gelecekte bütün eksiklerimizi tamamlayacağız ve Ekim ya da Kasım ayında üniversitemizi eğitim-öğretime hazır hale getireceğiz. Bu eğitim-öğretim yılında öğrenci alamayacağız ama Avrasya Üniversitesi 2008-2009 eğitim-öğretim yılında öğrenci almaya başlayacak” dedi.

Üniversitenin isminin değiştirilmesi için YÖK'ün talepte bulunduğunu ve bunun üzerine kendilerinin Doğu Karadeniz Üniversitesi ismini önerdiklerini belirten Keskin, isim konusunun henüz netliğe kavuşmadığını söyledi. Kendilerinin, üniversitenin isminin Avrasya Üniversitesi olarak kalmasından yana olduklarını dile getiren Keskin, yine de bu konudaki takdirin YÖK'te olduğunu ifade etti.
“Avrasya Üniversitesi, Türk eğitim sistemi ve Trabzon için çok büyük bir projedir ve bundan vazgeçilmesi mümkün değildir” diyen İbrahim Keskin, “Bu üniversitenin şu ana kadar açılamamış olması Trabzon için çok büyük bir kayıptır. Bizim hesaplarımıza göre üniversitede 5 bin öğrenci eğitim-öğretim görecektir. Bu Trabzon'a çok büyük bir hareketlilik getirecektir. Ekonomik getirisi çok fazla olacaktır. Sadece devletin yıllık KDV kaybı 10 milyon YTL civarındadır. Bundan dolayı, Avrasya Üniversitesi'nin bir an evvel hayata geçmesi gerekir” şeklinde konuştu.
 
haber61 
Editör: HABER MERKEZİ