Çayeli Kent Konseyi Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısında 5 Aralık Kadın Hakları günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Çayeli Belediye Başkanı Dr. Atilla Esmen kadın ve erkeği eşit olmadığı fakat denk olduklarını söyledi.

Çayeli Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü'ne gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Başkanı Vatan Karakaş; kamuoyunda konsey denilince akıllara çok farklı yaptırım gücü çok yüksek bir kurum geldiğini kent konseylerinin varlık sebeplerinin zamanla anlaşılacağını belirtti.

Beklentilerin çok büyük olduğunu bu nedenle konseylerin neler yapabileceğini kamuoyuna anlatmak adına zor bir işe giriştiklerini ifade etti. Kent konseyini kamuoyuna doğru tanıtmak amacıyla kurumsal çalışmaları sürdürürken, Çayeli Belediyesi’nin desteğiyle faaliyetler yapmaya başladıklarını söyledi.

Çayeli Belediye Başkanı Dr. Atilla Esmen'de yaptığı konuşmada şunları söyledi; Seçim kampanyası esnasında kurulması için söz verdiğimiz kent konseyimi Haziran ayında kuruldu. Bu akşamda burada toplantıda bütün organlarının oluştuğunu görmekteyiz. Şehrimizdeki dezavantajlı gruplarının sorunlarının çözümünde konseyimizin bize çok değerli fikirler vereceğinize inanıyorum. Şehrimiz için uygulamayı düşündüğümüz bazı projelerimiz var. Bu projeleri kamuoyu ile doğru şekilde paylaşırken sizlerden de büyük destek alacağımıza inanıyorum.

“5 Aralık Kadın Hakları Günü” nedeniyle de açıklamalarda bulunan Dr. Atilla Esmen; Türkiye'de kadınların ilk olarak 3 Nisan 1930 tarihinde yapılan belediye seçimlerinde seçme ve aday olma hakları olduğunu daha sonra 5 Aralık 1934’te çıkan kanunla Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme hakkı verildiğini söyledi. Yıllardır dillendirilen kadın ve erkek eşittir söylemine katılmadığı. Kadın ve erkeğin denk olduklarını hak olarak eşit haklara sahip olduklarını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınlara ve engellilere yönelik pozitif ayrımcılık yapılması suç değil emir olduğunu 2010 yılında yapılan Anayasa referandumuyla kadınlara pozitif ayrımcılık getirildiğini ifade etti. 100 yıllık Çayeli Belediyesinde ilk defa bu dönem üç kadın meclis üyesinin görev aldığını bu işi bir tebrik almak için yapmadıklarını kadınların farkında oldukları için hayata geçirdiklerini söyledi.

Kent konseyinin kadın meclisinin kurulmasında da bu farkındalığın bir eseri olduğunu vurgulayan Dr. Atilla Esmen birçok kişinin kendisinden bir şeyler istediğini ellerinden geldiği kadar yardımcı olmaya çalıştıklarını fakat Çayeli’nde kadınlar, gençler ve dağlarlarla ilgili ne istenirse yapacaklarını getirilen projeye destek olacaklarını söyledi. Belediye kaynakları ile çözülemeyen sorunların diğer kurumlardan çözümü için takip edeceğini söyledi.

Konuşmaların ardından kent konseyi üyelerince sunulan önerileri not alan Başkan Dr. Atilla Esmen bahsi geçen konuların hayata geçirilmesi için gerekli talimatları vereceğini söyledi.

 

Editör: HABER MERKEZİ