Hicri 1441 yılı başladı. Hicri yılın ilk ayı ise Muharrem ayıdır. Muharrem ayı aiçinde bulunan aşure günü ise İslam Alemi tarafından büyük bir öneme sahip. Aşure günü ne zaman? Aşure nasıl yapılır? İşte tüm detaylar…

Hicri 1441 yılı 31.08.2019 Cumartesi akşam namazı vaktinin girmesiyle başladı. Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayı içinde yer alan Aşure günü ise İslam alemi tarafından çok büyük bir öneme sahip. Peki Aşure günü ne zaman? Aşure nasıl yapılır. Bütün ayrıntılar haberimizde.

Son Peygamber Hazreti Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicreti, İslam aleminde hicri takvimin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayında oruç tutulup aşure pişirilerek dağıtılması ve Kerbela'da Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ile şehit olanların yad edilmesi, İslam toplumlarında önemli olaylar arasında yer alıyor.

Aşure günü ne zaman – Aşure nasıl yapılır?

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Dr. Mehmet Nur Akdoğan Hicri takvimin ilk ayı olan muharremin 'yasaklanan, saygı duyulan, hürmet edilen' gibi anlamlara geldiğine işaret ederek, Hazreti Muhammed'in Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen Aşure Günü'nde oruç tutmayı Müslümanlara tavsiye ettiğini kaydetti.

Buna göre Aşure günü 9 Eylül 2019 Pazartesi günü eda edilecek.

AŞURE NASIL YAPILIR?

İnanca göre Hz. Nuh'un tufan sonrası karaya bastığında elinde kalan son malzemelerle yaptığı aşa da denilen, bolluk ve bereketin simgesi aşure, muharrem ayında gönülleri tatlandırmaya devam ediyor.

AŞURE MALZEMELERİ

3 bardak aşurelik buğday, yarım çay bardağı pirinç, 1 bardak nohut, 1 bardak kuru fasulye, 200 gr kuru kayısı, 200 gr kuru üzüm, 1 bardak fındık, 3 lt su (buğdayı haşlamak için), 4 lt sıcak su (gerektikçe eklemek için), 4 bardak toz şeker, Bir tutam tuz, 

Üzeri için: 25 gr fındık, 25 gr kuş üzümü, 100 gr ceviz, 1 nar, Tarçın, 

AŞURE TARİFİ

Öncelikle nohudu ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Daha sonra buğdayı yıkayıp bir tencerenin içinde 10 dakika kadar kaynatın.

Daha sonra sarı suyunu süzüp aynı işlemi yeniden yapın. En son tekrar üzerine 3 lt kadar su koyup 50 dakika kadar haşlayın.

Yumuşamış olan buğdayın üzerine nohudu ve kuru fasulyeyi ekleyin.

Ardından doğradığınız kayısıyı, kuru üzümü, pirinci ekleyip 15 dakika kadar haşlayın.

Şekeri, tuzu, fındığı da ekleyerek 15 dk daha kaynatın. Bu esnada gerektikçe sıcak su ekleyin.

Pişince cam kaselere doldurun. Hafif soğuyunca üzerine fındık ve ceviz parçalarını üzümü, narı ve tarçını serpin.

Aşure günü ne zaman – Aşure nasıl yapılır?

Editör: HABER MERKEZİ