Rizelilerin memleketlerini sevdiğini belirten Rize Valisi Kasım Esen, 'Ancak şehirlerin kalkınması, ilin yetiştirdiği kişiler sayesinde olur. Bu nedenle Rize dışında bulunan Rizelilerin Rize'ye sahip çıkmasını sağlayabilirsek, Rize gelişecek' dedi. Rizelilerin yılda bir kez de olsa bir araya gelerek birbirlerini tanıyacaklarını, istişare edeceklerini, kimin nerede olduğunu öğreneceklerini, belki de ortak şirketler kurup iş yapacaklarını kaydederek, 'Bu nedenle bu aklımıza böyle bir fikir geldi. Bununla ilgili İl Genel Meclisi kararını aldık ve yönerge hazırladık. 26 Ağustosta Dünya Rizeliler Günü’nü kutlamaya çalışacağız' diye konuştu.

 

Etkinliğe çağrılacak sivil toplum örgütü temsilcileri ve diğer kişilerin tespitiyle ilgili bazı kriterler belirlediklerini ifade eden Esen, şunları kaydetti:

 

'Rize dışında kurulu bulunan ve Rize ile ilgili olan tüm sivil toplum örgütlerinin bilgileri toplanacak. Bu kapsamda faal olarak çalışan veya emekli olmuş üst düzey bürokratlar, Rizeli faal veya eski milletvekilleri, parti genel başkanlığı yapmış Rizeliler, Türkiye'nin ilk 500 ve ikinci 500 içindeki Rizeli işadamları, en çok ihracat yapan Rizeliler belirlenecek. Ayrıca milli olan Rizeli sporcular ve madalya kazananlar, Rize'yi en iyi tanıtanlar ve yerel kültürümüze katkısı olanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Rizeli olmayan, ancak katkı yapmış sanayici, sanatçı, yazar, gazeteci ile Rize'de yaşayan en yaşlı erkek ve kadının da bu kapsamda değerlendirilecek.'

Editör: HABER MERKEZİ