Rize’nin İkizdere İlçesi’nin 2 bin 300 rakımlı Ballıköy Köyü’nde endemik çiçek türlerine zarar veren küçükbaş hayvanların yaylaya girişinin yasaklanması yönünde alınan kararla birlikte bu yıl rekoltede artış sağlandı, 1500 kilo Anzer balı elde edildi.

Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Koopertifi Başkanı Osman Civelek, iyi bir üretim yılı geçirdikleri Anzer yaylasında 200 aile ile 3 bin kovanda toplamda 1500 kilo civarında bir bal üretimi yapıldığını açıkladı. Balların tahlil için Hacettepe Üniversitesi’ne gönderildiğini ve sonuçların yüzde 80 olumlu olarak geri geldiğini ifade eden Civelek bu yıl sahteciliğe karşı ekstra güvenlik önlemleri aldıklarını belirterek şunları söyledi:

“Balların 1 kilo, 500 ve 250’şer gramlık kavanozlara dolumu yapıldı. Ballarımızda bu yıl sahteciliğin önüne geçebilmek için güvenlik tedbirlerini artırdık.  Üzerinde satış fiyatı yazan kavanozlarda kare kodu, güvenlik bandı, kooperatifin ve Ballıköy muhtarlığının ıslak imzaları ile mührümüz var. Geçen yıl balımızın birçok taklidi yapıldı. Bunu önlemek için bu yıl geniş güvenlik önlemleri aldık. Ballarımızı bu şekilde piyasaya arz edilecek. Kooperatifimiz haricinde hiçbir yerde yetkili bayiimiz yoktur.  Tek satış noktamız kooperatifimizdir. Bizim dışımızda gerçek Anzer başını bulmak mümkün değildir.

YAYLAYA KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SOKULMADI, REKOLTE ARTTI

Rize Valiliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğünün bu yıl aldığı kararla hazineye ait mera arazilerinin arıcılara tahsis edildiğini ve yaylaya büyük ve küçükbaş hayvan sokulmadığını ifade eden Civelek, “Yaylada hayvancılık yasaklanarak sadece arıcılık faaliyeti yapıldı. Küçükbaş hayvanlar çiçekli arazilere zara veriyordu. Bu yıl yaylaya hayvan sokulmayınca çiçekler korundu ve güzel bir bal rekoltesi oldu.” dedi. 

Anzer balının kilosunun 850 liradan satışa sunulduğunu ifade eden Civelek polenin 400 gramının ise 430 liradan satışa sunulduğunu sözlerine ekledi.

 

Editör: HABER MERKEZİ