Rize’de üretimi yapılan dünyaca meşhur Anzer Balı’nda son on yıldır talep karşılanamıyor.

Anzer Balı’nın üretim ve satış yetkisini elinde bulunduran Anzer Ballı Köy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Civelek, 3 bin rakımın üzerindeki Anzer Yaylası’nda yaklaşık 200 üreticinin Bin’e yakın kovan ile üretime başladığını belirtti. Civelek, hava şartlarının bal üretimi için elverişli gittiğini belirterek, “15 Haziran’da kovanlar yaylaya çıkartıldı, üretim başladı. Hava şartları bal üretimi için elverişli gidiyor. Hava şartlarının değişmemesi halinde bu yıl geçtiğimiz yıl olduğu gibi 500 kilogram civarında bir üretim olacağını tahmin ediyoruz. 15 Ağustos tarihinde bal sağımlarımız yapılarak sağılan ballar Hacettepe Üniversitesi’ne gönderilecek. Tahlilden geçen balların mühürlü şişelerde dolumu yapılacak. Satışlara Eylül ayının ilk haftasında başlanılacağını tahmin ediyoruz” dedi.

JAPONYA'DAN BİLE TALEP VAR

Civelek, son on yıldır gerçekleşen üretim ile talebin karşılanamadığını ifade ederek “Bu yıl yurt içinden ve yurt dışından talepleri almaya başladık. Arap ülkeleri başta olmak üzere bir çok ülkeden talepler geliyor. Japonya’dan bile talep alıyoruz. Ancak geçtiğimiz yıldan sarkan 800 kiloluk bir talep var. En iyi şartlarda tahlillerden 500 kilogram bal olumlu sonuç alsa, yeni gelen taleplerle birlikte toplam talebin yarısını bile karşılamamız mümkün değil. Satışlarda talep tarihine ve aciliyet durumuna bakılarak satışlar gerçekleştirilecek. Yaklaşık son on yıldır gerçekleşen üretim ile talebi karşılayamıyoruz” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz yıldan ellerinde hiç bal kalmadığını ancak polen bulunduğunu kaydeden Civelek “Elimizde hiç bal yok. Ancak polen bulunuyor. 200 ve 400 gramlık şişelerde polen satışlarımız sürüyor. Polenin kilosunu 875 TL’den satıyoruz” diye konuştu.

FİYATI 700-750 TL ARASINDA OLACAK

Civelek geçtiğimiz yıl Anzer Balı'nın kilosunun 680 TL’den piyasaya sunulduğunu hatırlatarak, “Bu yıl 1 kilogram Anzer Balı'nın fiyatı 700 ile 750 TL arasından satışa çıkartılacak. Fiyatı rekolteye göre belirleyeceğiz. Tüketicilerimizden her yıl olduğu gibi bu yıl da sahte ballara karşı dikkatli olmalarını istiyoruz. Gerçek Anzer Balı tüketmek isteyen tüketicilerimizi üzerinde tahlil sonucu, mührü ve kooperatifimizin etiketi bulunan balları almaları konusunda uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.

RİZE’DE ÜRETİLEN DÜNYACA MEŞHUR ANZER BALI

RİZE’DE ÜRETİLEN DÜNYACA MEŞHUR ANZER BALI

Editör: HABER MERKEZİ