AK Parti, 11.Cumhurbaşkanının seçilmesi ile ilgili tartışmalı geçici 19. Madde'yi referanduma sunulacak Anayasa değişikliği metninden çıkarmaya hazırlanıyor.

İki parti, referandumda 'evet' oyu çıkması durumunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konumunu tartışılır hale sokmayacak bir düzenleme konusunda anlaştı.

Bunun için referanduma sunulan Anayasa değişikliğinde yer alan geçici 18 ve 19.maddeler paketten çıkarılıyor. Geçici maddede, ' 11.Cumhurbaşkanı'nı halk seçer' ibaresi yer alıyordu. Bazı hukukçular bu metinden dolayı referandumda 'evet' çıkması durumunda Cumhurbaşkanı Gül'ün istifa etmesi ve yeniden seçimlerin yapılması gerektiğini savunuyordu.

KONU MECLİS'TE ÇÖZÜLSÜN

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Milliyetçi 21 Ekim ‘deki Cumhurbaşkanlığı referandum sürecinin Türkiye’yi gerginlik ve kaosa sürükleyeceğini belirterek kanun değişikliği istedi ve her türlü desteği vereceğini açıkladı.
Bahçeli yaptığı yazılı açıklamada, referandumdan evet çıkması durumunda Cumhurbaşkanlığı konusunun yeni bir gerginlik unsuru olarak siyasi gündeme tekrar gireceğini ifade etti. Türkiye’yi bu konuda yeni bir hukuki meşruiyet tartışmaları ve bunun davet edeceği bir kamplaşma sürecini beklediğini belirten Bahçeli şu ifadelere yer verdi:
“Mevcut Anayasa hükümleri uyarınca TBMM tarafından daha önce seçilmiş olan 11. Cumhurbaşkanı’nın durumu, görev süresi gibi hukuki belirsizlikler konusunda karar verecek makam Yüksek Seçim Kurulu’dur.Yüksek Seçim Kurulu’nun bu konuda alacağı karar hukuki ve siyasi tartışmaları sona erdirmeyecektir. Bu bakımdan Türkiye’nin yeni bir gerginlik ve çekişmelere sürüklenmesini önlemek ve doğacak hukuki kaos ortamını bertaraf etmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi bu konuyu acilen ele almalıdır.”
Bahçeli, sorunun aşılması için 31 Mayıs 2007 tarihli ve 5678 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun” halkoylamasıyla yürürlüğe girmeden önce, geri alınması gerektiğini vurguladı
Anayasa değişikliği hakkında, anayasanın aradığı nitelikli çoğunlukla ve usullerle, ortadan kaldırılmasının TBMM tarafından kabulünün gerekeceğini belirten Bahçeli, “AKP hükümeti ve diğer partilerin bunu en uygun çıkış yolu olarak görmeleri halinde, Milliyetçi Hareket Partisi bu konuda gereken katkıyı sağlayacaktır” dedi.

haber7

Editör: HABER MERKEZİ