CHP ve MHP'nin Doğu ve Güneydoğu'yu kalplerinden sildiğini iddia eden AK Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral, bu iki partinin Güneydoğu'yu PKK'ya teslim ettiğini sözlerine ekledi. 

Haber7.com'u ziyaret eden Oktay Saral, Türkiye'yi yakından ilgilendiren konularla ilgili olarak değerlendirmede bulundu. Genel Yayın Yönetmenimiz İbrahim Erdoğan, Yayın Koordinatörümüz Osman Ateşli ve editörlerimizden Ömer Süt'ün sorularına yanıt veren Saral, Meclis'te bir tiyatro oynandığını, muhalefetin gerçek görevini yerine getirmediğini dile getirdi. 

Türkiye'nin Kürt sorunu ve dış politikasındaki tavrını de değerlendiren Saral, bu süreçte önemli adımlar atan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da övgüler yağdırdı: Dünyada Recep Tayyip Erdoğan'ın tırnağı olabilecek bir lider yok.

İşte Oktay Saral ile yaptığımız röportajdan öne çıkan başlıklar: 

'MUHALEFET, AK PARTİ'Yİ KISKANIYOR'

24. dönemde çok sayıda genç isim AK Parti saflarından Meclis'e girerek milletvekili oldu. Bu genç milletvekilleriyle uyum sorunu yaşıyor musunuz?

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ yaptığı bu toplantıda, 22. ve 23. dönemlerde değerli arkadaşlarımız vardı ancak 24. Dönemdeki genç vekillerimiz gerçekten yeterli birikim ve donanıma sahip, dedi. Geçmiş yıllarda milletvekili olma yaşı 40-45'ti ancak şimdi 30'lu yaşlara kadar düştü. Genç ve tecrübeli arkadaşlar arasında muhalefetin kıskandığı bir birliktelik, dostluk ve uyum var. Sanırım Başbakan Erdoğan'ın heyecanı, vatan ve millet aşkı bize de yansıdı.

MECLİS'TE TİYATRO OYNANIYOR

Televizyonları başındaki vatandaşların da merak ettiği bir konu var. TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti, CHP, MHP ve BDP'li vekiller zaman zaman yumruklaşmalara varan kavgalardan sonra bu vekiller birbiriyle görüşmeye devam ediyor mu?

Genel Kurul ortamı çok farklı… Orada edep, nezaket ve ahlak kurallarını aşan hakaretler oluyor. Birbirinin şerefine, haysiyetine laf atan ya da birbirine iftira atan insanlar kulise geçtiğinde hiçbir şey olmamış gibi hareket ediyor. Kısacası bir tiyatro oyunuyla karşılaşıyorsunuz.

'MHP'LİLER DE OKTAY VURAL'DAN BIKTI'

Mesela siz MHP'li Oktay Vural ile ciddi bir polemik yaşamıştınız. Peki siz Oktay Bey ile görüşüyor musunuz?  

Oktay Vural, ölçüsü olmayan, kibirli, ‘herşeyin en iyisini ben bilirim' havasında, milleti çok sinirlendiren çok itici sevimsiz bir adam.  O polemikten sonra birçok MHP'li arkadaş beni aradı ve ‘ağzına sağlık, biz bu adamdan bıktık' dedi.  Uzun süre Oktay Vural ile görüşmedim ancak bu arkadaşın babası vefat ettiğinde taziyelerimi iletmek için görüştüm.

'MHP'Lİ TÜRKKAN'LA GÖRÜŞMÜYORUM'

Peki Meclis'teki polemiklerden ötürü görüşmediğiniz milletvekili var mı?

MHP'li Lütfü Türkkan'ın AK Partililere yönelik ‘namus, şeref ve onur'a dair sözlerinden sonra hem ben hem de birçok arkadaşım bu isimle görüşmüyoruz.

'İÇ TÜZÜK DEĞİŞTİRİLSİN'

Türkiye'yi yakından ilgilendiren konularda Genel Kurul'da hem ana muhalefetin hem de muhalefetin sert tavrıyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Bazen sabahlara kadar süren tartışmalar yaşanıyor… Bunlar gerçekten muhalefet olsun diye mi size karşı duruyor yoksa başka bir sebep mi var?

Muhalefetten vekiller kürsüye çıktığında gerginlik olmasın, yasalar bir an evvel çıksın diye saygıyla dinliyoruz. Ancak biz kürsüye çıktığımızda topyekün muhalefet, bizi konuşturmamak için büyük çaba sarf ediyor. 10 dakikada çözüme kavuşturacağımız meseleler o kadar gereksiz yere uzatılıyor. Bunların önüne geçmek için bir an evvel iç tüzüğün değiştirilmesi gerekiyor. Burada olan zaman israfı hiçbir yerde olmuyordur.  Çünkü muhalefetin amacı sizi oynatmamak… Siz ülkenin sorunları ile problemleri ile mücadele ediyorsunuz, çalınan ve heba edilen o yılları telafi etmeye çalışıyorsunuz ancak muhalefet her türlü çirkefliği yapıyor.

Orda her şey kendiliğinden oluşuyor değil mi kurgu yapmıyorsunuz?

Asla aniden oluşan bir durum yani aniden oluyor ben sonradan izliyorum da gülüyorum kendime ama o ani bir refleks oluşuyor o anda oluyor.

'MUHALEFET AK PARTİ'YE DUA ETSİN'

CHP, MHP ve BDP'nin Türkiye'nin sorunlarını çözme konusundaki tavrını genel olarak nasıl görüyorsunuz?

MHP, CHP ve BDP beyninde oluşturdukları aşınmaz duvarlardan besleniyor. AK Parti'nin hayata geçirdiği her türlü düzenleme karşısında anlamsız bir muhalefette bulunuyor. Mesela Büyükşehir Yasası ile ilgili tartışmalarda sizler de gördünüz. Gerek CHP gerekse MHP'liler ‘ülke bölünüyor' deyip kıyameti kopardılar. Asıl bölücülüğü bunlar yapıyor. Böyle ayrımcı, dışlayıcı ve ötekileştirici tavırla ülke bölünüp gidecek. Bütün samimiyetimle söylüyorum, eğer 10 yıldır AK Parti iktidarda olmasaydı Güneydoğu çoktan elden giderdi. Muhalefet yatsın kalksın AK Parti'ye dua etsin. Bugün CHP ve MHP'nin sadece tabelaları var. Birçok yerde tabelaları bile yok onlar zaten oraları kalplerinde bitirmişler, yoksun orda sen nasıl Türkiye'nin partisisin? Güneydoğu'yu PKK'ya bırakıyorsun böyle davranarak.

'KÜRTLERE HAK EDİLEN DEĞER VERİLDİ'

Buradan hareketle, Türkiye'nin Kürt sorununu çözme konusundaki azmini nasıl değerlendirmek lazım. Sorunun çözüleceğine inanıyor musunuz?

Başbakan Erdoğan'ın da dediği gibi Türkiye'de Kürt sorunu yok, terör sorunu var. Osmanlı'da 600-700 yıl boyunca birlikte yaşayan, en ufak bir problem çıkmamış medeniyetin temsilcileriyiz. Geçmiş yıllarda Kürt vatandaşlarımıza büyük işkenceler yapıldı, dışkılar yedirildi, çırılçıplak soyularak eziyetlere maruz bırakıldı ve dışlandı. Ülkeyi bitirme, yok etme adına ASALA'nın bittiği tarihte PKK terör örgütü belası Türkiye'nin başına musallat ediliyor. Recep Tayyip Erdoğan önderliğindeki AK Parti, son 10 yılda dev reformları hayata geçirerek, Doğu ve Güneydoğu'da yaşayan vatandaşlara hak ettiği değeri verdi. Buralara havaalanı, okul, yol, hastane gibi hizmetler yaparak da bunu ispatladı. Ben seni inkar edemem, bugünlere biz beraber geldik. Çanakkale'de omuz omuza mücadele vermişiz, milli mücadeleyi birlikte yaptık. Geçmişten gelen her türlü ret ve asimilasyonu reddedecek adımlar attık. ‘Artık ben Kürdüm dediğimde utanıyorum' diyecek bir vatandaşımız kalmadı.

'PKK BİR ÇIKMAZA GİRDİ'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hükümet ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Kürt sorununun çözümü konusunda çok güzel ve ciddi çalışmalar yürütüyor. İçerideki unsurları ve dış güçlerin de tesirlerini düşünerek dikkatli, akıllı adımlar atmalıyız. PKK da artık bir çıkmaza girdi.

'SIRRI SAKIK'IN SÖZLERİNİ SAMİMİ BULUYORUM'

Geçmişte Oslo'yu sabote etmeye çalışanlar bugün de bu süreci sabote etmeye çalışıyor.

Süreç içerisindeki zafiyetimizin bir daha tekrarlanmaması için hesabı en ince ayrıntısına kadar düşünerek hedefe kilitlenmiş durumdayız. Türkiye'de yaşayanların bu sürece tepkisi yok bilakis sorunun çözümü konusunda bize memnuniyetlerini bildiriyor. BDP'li Sırrı Sakık'ın tepkisini çok önemli ve samimi buluyorum. Sırrı Sakık, ‘Yeter artık, savaş isteyen varsa gitsin başka yerde savaş yapsın' diyor.

TÜRKİYE UÇUŞA GEÇECEK

Gerek BDP'liler gerekse bölge halkı sorunun çözümü konusunda Başbakan Erdoğan'a bir güven var.

Hakikaten şu an Türkiye'de çok güzel bir hava var. Gerek hükümetimiz, gerek Başbakan Erdoğan, gerek BDP, gerek STK'lar, gerekse bölge halkı artık çözümden yana tavır sergiliyor. Sorunun çözüme kavuşmasında sonra hem bilimde hem eğitimde hem teknolojide hem de dış politikada Türkiye uçuşa geçecek.

İKİ ŞEHİR KARDEŞ OLACAK

Sizin belediye başkanlığınız döneminde Trabzon'un Of ilçesi ile Mardin'in Midyat ilçesi kardeş ilçe olmuştu. Şimdi milletvekili olarak buna benzer bir projeniz olacak mı?

Sayın Bakan Erdoğan Bayraktar ve Trabzonlu milletvekilleriyle görüşüp Mardin'i Trabzon'a davet edeceğim. Kardeşlik ruhunu pekiştirecek, birbirimizden ayrımızın olmadığını gösterecek adımlar atmayı düşünüyorum.  

'ERDOĞAN'IN TIRNAĞI OLACAK LİDER YOK'

CHP ve MHP Türkiye'nin dış politikadaki tavrını yerden yere vuruyor. 

AK Parti olarak hem içeride hem de dışarıda güçlü bir Türkiye istiyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun mağdur ve mazlum olan ne kadar insan varsa onlara sahip çıkıp, kucak açmaya çalışıyoruz. Birleşmiş Milletler'in aldığı yanlış kararlara itiraz eden bir Türkiye, o Türkiye'nin başında da Recep Tayyip Erdoğan var. Başbakanımız, gerek BM'ye gerek İsrail'e gerek Avrupa ülkelerine gerekse ABD'ye adaletli olmaları vurgusu yapılıyor. Artık Türkiye dünyaya ders verecek seviyede güçlü bir ülke oldu. Dünyada Recep Tayyip Erdoğan'ın tırnağı olabilecek bir lider yok. 

(Haber7 - Ömer Süt'ün röportajı...) 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ