Merhaba Çayhaber okuyucuları, bu hafta sizlere dünyada bazı ülkelerde yaklaşık 50 yıldır uygulanan ancak ülkemizde yaklaşık 2 senedir birkaç pilot ilde uygulanmaya başlanan ve yakın zamanda tüm ülkemize yayılacak olan AİLE HEKİMLİĞİ hakkında bilgiler aktaracağım. 

AİLE HEKİMİ: Dünya Sağlık Örgütü “Aile Hekimini” şöyle tanımlamıştır:“Kendisine bağlı olan topluma, yaş, cinsiyet ve hastalık ayırımı yapmaksızın, birinci basamak sağlık hizmeti veren, temel tıp eğitiminden sonra, konusunda en az 2 yıl eğitim görmüş tıp doktorudur.”Ancak ülkemizde Aile hekimi sayısı yetersiz olduğundan, bu açık şimdilik pratisyen hekimler tarafından kapatılmakta olup bu hekimler değişik zamanlarda ilgili branşlarda eğitimlere alınmaktadır. 

AİLE HEKİMLİĞİNİN AMACI NEDİR?Erken tanı ve tedaviyi sağlamak;Hastalık ve sağlık konularına fiziksel, ruhsal ve sosyal faktörleri de dikkate alarak yaklaşmak;Süreğen ve tekrarlayıcı hastalıklarda sürekli bakım ve tedaviyi sağlamak;Hastalarla uzun süreli bağlantı kurarak, hastalıklarla ilgili bilgileri toplamak;Birinci basamak sağlık hizmetlerini topluma sunmak;Bireylerin yaşam kalitelerini ve sağlık düzeylerini yükseltmekSağlık ile ilgili sorunlarda ailelere danışmanlık yapmak ve yol göstermek  Sağlık hizmetini aile bireylerinin tümüne birden sunmak. 

NEDEN AİLE HEKİMLİĞİ?Ülkemizde 1961 yılında çıkan kanun ile sağlık hizmetlerinin sosyalleştirilmesi amacı ile 1. basamak sağlık hizmeti verilmesi için her yerleşim yerinin büyüklüğüne göre sağlık evleri, sağlık ocakları, sağlık merkezleri vb. kuruluşlar hizmete açılmıştır. Ancak son yıllarda 1. basamak sağlık hizmetlerine gerekli önem verilememesi yüzünden 2. ve 3. basamak sağlık hizmeti veren hastaneler ve tıp fakültelerinde aşırı yığılmalar ve bunun sonucu artan sağlık harcamalarıyla karşı karşıya kalınmıştır. Ülkemizde son zamanlarda ortaya çıkan sosyal güvenlik kurumları açığının oluşmasında 1. basamak hizmetlere yeterince önem verilememesi yatmaktadır.

Aile hekimliği sistemine geçildiğinde yukarıda saydığımız amaçlar doğrultusunda koruyucu hizmetler yanında, her bireyin acil durumlar dışında ilk muayenesini olabileceği, danışabileceği, kendisini ve ailesini tanıyan gerektiğinde hangi ilgili branşa sevk olacağını anlatan ve yönlendiren özel bir doktorun olmasını sağlamaktır. Bu sayede hastanelerdeki kuyruklar ve ilgili olmayan branşlara başvurular azaltılarak hem kaliteli bir hizmet vermek hem de gereksiz harcamaların önüne geçilecektir. 

AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİNE NASIL KAYIT OLUNUR?Daha tam olarak tek çatı altında sosyal güvenlik kurumları toplanmadığından, eski sigorta primi ödeme sistemi devam etmekte olup, tek çatıda birleşme olduğunda sisteme kaydolmak için belli miktarda sağlık primi ödemek gerekiyor ve yine durumu olmayan kişiler ücretsiz sisteme dâhil oluyorlar.

Devam edecek...

Dr. Cüneyt Beyaz

Editör: HABER MERKEZİ