TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bu akşam saat 21.30'da başlayan Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay ve Türkiye Adalet Akademisi'nin 2015 bütçe görüşmeleri sırasında, yargıdaki memnuniyetin yüzde 52,8'e yükseldiğini belirtti. Bozdağ, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki (AİHM) dava sıralamasında dördüncü sıraya gerilediğini söyledi. Bozdağ bütçe sunuşunda, Türkiye'nin yepyeni bir anayasaya acil ihtiyacı olduğunu belirterek, şu değerlendirmeleri yaptı:

HAKİM SAVC I SAYISI YÜZDE 55 ORANINDA ARTTI

2002 yılında hakim ve savcı sayımız 9.349 iken 17 Kasım 2014 itibariyle bu sayı 14.532 olmuştur. 2002'den bu yana hakim ve savcı sayımızda % 55 oranında artış sağlanmıştır. Avrupa Konseyi, Adaletin Etkinliği Komisyonu (CEPEJ) raporuna göre; Avrupa Konseyi ülkelerinde 100.000 kişiye düşen hakim sayısı, ortalama 21,3, savcı sayısı ise 11,1'dir. Üstelik bu ülkelerin birçoğunda profesyonel olmayan hakimler de bulunmaktadır. Ülkemizde 2002 yılında yüz bin kişiye düşen hakim sayısı 7,5, savcı sayısı 4,5 iken hakim sayısı bugün itibariyle 12'nin, Cumhuriyet savcısı sayısı ise 6'nın üzerine çıkmıştır. Görüldüğü üzere son on yılda hakim ve savcı sayısı % 55 artırılmış olmasına rağmen hakim ve savcı sayısında Avrupa Konseyi standardını yakalamış değiliz.

8 BİN 500 HAKİM SAVCI ALACAĞIZ

2018 yılına kadar yapacağımız alımlarla standardı yakalayacağımızı bildirmek isterim. Bu kapsamda bu yıl sonuna kadar 3.500, 2015 yılı içerisinde de 5000 kişi civarında hakim ve savcı adayı alımına ilişkin sınav yapılacaktır.

İSTİNAFLARA 5000 PERSONEL ALINACAK

2002 yılına oranla personel sayısındaki artış % 100'e yaklaşmıştır. Fakat yakın bir tarihte faaliyete geçirmeyi planladığımız bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri ile kuracağımız yeni ilk derece mahkemelerinden dolayı ihtiyaç duyulan ilave personel ihtiyacını karşılamak amacıyla bu yıl sonuna kadar 5000 personel alımı için sınav yapılacaktır.

ADALET UZMANLARI GELİYOR

Hakim ve savcılarımıza görevlerini yaparken yardımcı olan psikolog, sosyolog, sosyal çalışmacı gibi uzmanların sayısı Hükümetlerimiz döneminde artırılmıştır. Bu kadrolar başta aile ve çocuk mahkemeleri ile ceza infaz kurumlarımızda olmak üzere tüm teşkilatımızda önemli görevler yapmaktadır. Ayrıca ilk defa 'adalet uzmanlığı' kadrosu ihdas edilmiştir. Şu anda Bakanlık merkezinde oluşturulan adalet uzmanlığı kadrosu, önümüzdeki süreçte tüm yargı teşkilatına yaygınlaştırılacaktır.

Editör: HABER MERKEZİ