Çayeli İHH Temsilciliği Somali’de 4 Bin dolarlık su kuyusu açıyor. Paranın temini için Gıda ve Kırtasiye kermesi düzenleniyor.

            ŞEMSETTİN SARI/RİZE

             Yaşadığımız Doğu Karadeniz Bölgesinde yokluğunu hiç hissetmediğimiz içme suyu kaynaklarına Dünya’nın birçok yerinde acil ihtiyaç duyuluyor.

             Özellikle kuraklığın hüküm sürdüğü veya içme, kullanma suyuna erişimde sorun yaşayan ülke ve bölgelerde İHH su kuyuları açıyor.

           Bu yıl Dünya’nın sekiz bölgesinde (Somali  (2)- Burkino Faso-Çat-Kenya-Sudan-Gana ve Siri Lanka) açılan kuyular; su sıkıntısı çekilen bölgelerde yaşanan salgın hastalıkların önüne geçilmesinde ve su nedeniyle çıkan çatışmaların önlenmesinde etkili olduğu ifade edilmektedir.

            Kuyu açma işlemlerinin İHH genel merkezi tarafından yürütüldüğü, çalışmalara mühendislik hizmetlerinin verildiği, kontrolörlüğünün ise o ülkelerdeki partner kuruluşlar tarafından gerçekleştirildiği belirtiliyor.

           Açılacak olan su kuyusunun 7 aylık bir çalışma sonrası Somali halkına hizmet vereceği açıklandı. “ Çayeli Su Kuyusu”nun su kaynağına bölgede 30 ila 75 metrelik yer altı derinliğinde ulaşılması hedefleniyor.

          Tarım ve hayvancılığın gelişmesinde ve bu bölgelerde fakirliğin giderilmesinde önemli rol oynayan su kuyularının açma ücretleri ülkelere ve bölgelere göre değişiklik göstermektedir.

         Çayeli İHH Hanım komisyonu tarafından organize edilen Somali’de su kuyusu açma çalışmalarına ilişkin bir açıklamada bulunan komisyon başkanı Meryem Güçlü “Kuyumuz yardım sever Çayeli halkının ve bu konuda hassasiyet taşıyan vatandaşlarımızın katkılarıyla açılacaktır. Dört bin dolar tutarındaki su kuyumuza Çayeli Su kuyusu adı verilerek tabela asılacaktır. Uzak coğrafyalarda yaşayan ve kuraklığın pençesinde yaşayan kardeşlerimize uzatacağımız bu yardım eli birçok yaranın sarılmasına sebebiyet verecektir. Bu amaçla 15 Nisan Çarşamba günü ilçemiz muhtarlar derneğinde gıda ve kırtasiye kermesi 17 Nisan Cuma günü Belediye parkında  açık hava kermesi 22 Nisan Çarşamba günü halk pazarında Çayeli Çarşıbaşı Camii önünde kermes düzenlenecektir. Halkımızın katılımını ve yardımlarını bekliyoruz. Bankaya yapılacak ödemelerde dekontların açıklama bölümüne “Su Kuyusu” yazdırılması gerekmektedir” dedi.

      İHH, Su kuyusu açma çalışmalarıyla Afrika, Orta Asya ve Uzak Doğu’da 2013 yılı Ocak ayı itibarıyla 19 ülkede 3 bin 143 su kuyusu açtığı bilinmektedir.

 

     

Editör: HABER MERKEZİ