AB Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre, düzenlemeyle biometrik pasaporta sahip Gürcistan vatandaşları, iş, turizm veya aile ziyareti amaçlı seyahatlerinde vizeden muaf olacak. Seyahatlerde, gidilen ülkede 90 gün kalınabilecek.

Vizesiz seyahat, düzenlemenin AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasından 20 gün sonra AB'ye gerekli durumlarda uygulamayı askıya alma hakkı veren 'fren mekanizması düzenlemesinin' yürürlüğe girmesiyle aynı tarihte, mümkün olacak.

AB Dönem Başkanı Malta'nın İçişleri ve Milli Güvenlik Bakanı Carmelo Abela, vize serbestisi anlaşmasının, Gürcistan ve AB halklarını birbirine daha da yakınlaştıracağını, iki ülke arasındaki turizm ile iş ilişkilerini güçlendireceğini ifade etti.

Gürcistan, vizesiz seyahat için AB'nin sunduğu kriterleri Aralık 2015'te tamamlamıştı. Ancak fren mekanizmasına ilişkin AB kurumları arasındaki pazarlıklar, süreci geciktirmişti.

'MART AYI SONUNDAN İTİBAREN...'
AB Komisyonu’nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopulos, Gürcistan vatandaşlarının Schengen bölgesine seyahatlerinde vizeden muaf tutulmasını öngören düzenlemenin AB Konseyi tarafından onaylanmasına ilişkin, 'Ümit ediyorum ki biyometrik pasaportu olan Gürcistan vatandaşları, mart ayı sonundan itibaren Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebilecek' dedi.

Resmi ziyaret için Tiflis'te bulunan Avramopulos, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve Başbakan Giorgi Kvirikaşvili ile görüştü.

“AVRUPA’YA HOŞ GELDİNİZ”
Avramopulos, görüşmelerin ardından Kvirikaşvili ile düzenlediği ortak basın toplantısında Gürcistan vatandaşlarının vize muafiyetini uzun süredir beklediklerini ifade etti.

AB Konseyi'nin etkili ve olumlu çalışmalar neticesinde söz konusu düzenlemeyi bugün onayladığını hatırlatan Avramopulos, Gürcülerin çok yakın bir süre içinde Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat edeceklerini belirterek, 'Ümit ediyorum ki biyometrik pasaportu olan Gürcistan vatandaşları, mart ayı sonundan itibaren Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebilecek' diye konuştu.

AB ile vize serbestisi anlaşmasının Gürcistan ve AB arasındaki kültür, ekonomik, sanat ve turizm alanındaki ilişkilerini daha güçlendireceğine inandığını ifade eden Avramopulos, bu kararın halklarını birbirine daha da yakınlaştıracağını söyledi.

Tiflis yönetiminin vize muafiyeti sürecinde etkili bir çalışma yürüttüğünü kaydeden Avramopulos, 'AB üyesi olmak, barış, hoşgörü, istikrar, ilerleme ve refahın bir parçası olmak demektir. Gürcistan, artık bugün Avrupa'ya önemli mesaj iletiyor. Sizi tebrik ederim ve hoş geldiniz' dedi.

'AVRUPA GÜRCİSTAN’A GÜVENİYOR”
Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili de AB Konseyi'nde alınan kararının son derece önemli olduğunu vurgulayarak kararın Avrupa'nın Gürcistan'a ve buradaki demokratik sürece güvendiğini kanıtladığını açıkladı.

Vize muafiyeti sürecine değinen Kvirikaşvili, '1 Mart'ta Brüksel'de vize muafiyetini öngören karar imzalanacak ve bu karar birkaç gün sonra resmi gazetede yayınlanacak. Kararın resmi gazetede yayınlanmasından 20 gün sonra Gürcistan vatandaşları, Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebilecek' ifadelerini kullandı.

Kvirikaşvili, vize muafiyetinden işgal altındaki Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinde yaşayan vatandaşların da faydalanabileceğini sözlerine ekledi. Kkaynak: Hüriyet

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ