Türkiye'nin 20 kentindeki Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezlerinde 938 sporcu, olimpiyatlara kota alabilmek için hazırlanıyor.

2020 Tokyo Olimpiyatları'na kota almayı hedefleyen milli sporcuların büyük bir bölümü, antrenmanlarını Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi'nde (TOHM) yapıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından kurulan merkezler, Ankara, Adana, Antalya, Artvin, Bolu, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Rize, Sakarya, Samsun ve Trabzon olmak üzere 20 kentte faaliyet gösteriyor.

Atıcılık, atletizm, bisiklet, boks, buz pateni, cimnastik, curling, eskrim, güreş, halter, judo, kano, kayak, kürek, tekvando, tenis, okçuluk ve yüzmenin yer aldığı 18 olimpik branşta, 938 sporcu TOHM'da çalışıyor.

2016 Rio Olimpiyatları'na 16 kota

Olimpiyatlarda yarışabilecek sporcular yetiştirmek amacıyla kurulan TOHM'da antrenman yapanlardan 16'sı, Türkiye'yi 2016 Rio Olimpiyatları'nda temsil etti. Türkiye, Rio 2016'da 103 sporcuyla yer aldı.

Kadın güreşinde 5, halterde 3, atıcılıkta 2, atletizm, cimnastik, judo, okçuluk, yüzme ve bisiklette birer olmak üzere 16 sporcu, Rio 2016'da milli formayı giydi.

Olimpik havuza 125 sporcu

2020 Tokyo Olimpiyatları için oluşturulan olimpik sporcu havuzuna, şu ana kadar TOHM'dan 125 sporcu girmeye hak kazandı.

2020 ve 2024 Olimpiyatları'nda yarışacak ve madalya kazanabilecek sporcular yetiştirmek amacıyla hazırlanan proje doğrultusunda, TOHM'larda akademik danışmanlar ve tecrübeli antrenörler nezaretinde bilimsel temellere dayanan antrenman programları uygulanıyor.

Merkezlerde, branşlarında uzman 205 antrenör, 938 sporcuyu olimpiyatlarda yer alabilmeleri için hazırlama görevini üstlenmiş durumda bulunuyor. 

Editör: HABER MERKEZİ