Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, birinci sürgün yaş çay alım kampanyasının bu hafta sonuna kadar yüksek kesimlerde dahil olmak üzere biteceğini söyledi.

Bölgede havaların 10 Mayıs'a kadar soğuk gittiğini, bu nedenle yaş çay alım kampanyasının geçen sezona göre iki haftalık bir gecikme ile başladığını belirten Erdoğan '1. sürgün 2015 ve 2016 yıllarına nazaran yüzde yirmi oranında bir eksik bir alım gerçekleştirildi. Şuanda ÇAYKUR'un 175 bin ton civarında bir alım yaptığını biliyoruz. Özel sektör ise 170 bin civarında bir alım yaptı. Nisan ayında meydana gelen don bu rekolteyi olumsuz etkiledi. Bunun yanında rekoltenin az olması kaliteyi ise yukarı çekti. Bu da çayın raftaki değerini yükseltti' dedi.  

Özel sektörün taban fiyatın üzerinde  alım yapmasına vurgu yapan Erdoğan 'Özel sektörün bunu yapmasının birkaç çeşit sebebi vardır. Şuanda 2.20 2.30 TL civarında özel sektör yaş çay alımı yapıyor. Bunun rekoltenin az olması, ÇAYKUR'un 2 TL brütle çay alması bu saydığım sebeplerden bazılarıdır. Özel sektör tarafından bu dönemde 2 TL'nin altında çay alınmamıştır. Bu örneklemeler şunu gösteriyor ki Türk çayının ileri bir seviyeye çıkması için hem ÇAYKUR hem de özel sektör yoğun çaba sarf etmektedir. Ayrıca önümüzdeki sene organik gübreye geçiş olacaktır ve çay kanununun hazırlamasının da etkisi ile çayda çok daha güzel günler yakalanacaktır. Amacımız; halistir. Kesinlikle Türk Çayı raflarda değerinin üzerinde değer kazanmalıdır ki hem dünya pazarında hemde ülkemizde hak ettiği yerini alabilsin' diye konuştu. Erdoğan, 2. sürgün çay alımlarının daha verimli geçmesini temenni ettiklerini sözlerine ekledi. 

Editör: HABER MERKEZİ