450 YTL maaş alacak olan Kızkaban, yetkililere dua ediyor. Trabzonlu Emine Kızkaban, bugünlerde 33 yıl sonra gelen emeklilik haberinin sevincini yaşıyor. 1974 yılında vefat eden Osman Kızkaban'ın eşi Emine Kızkaban, eşinin bir günlük sigortasıyla SSK'dan emekli oldu. Başvurunun ardından inceleme yapan SSK, Osman Kızkaban'ın 1959'da Zonguldak'ta 1 günlük çalışmasını tespit etti.

Emine teyze, rahmetli eşi askerliğini 3 yıl yaptığı için 900 gün askerlik borçlanması yaparak emekliliğe hak kazandı. Şimdi, 450 YTL emekli maaşı alacak. Hiç beklemediği bir anda aldığı emeklilik haberinin kendisini son derece sevindirdiğini anlatan Kızkaban, 'Allah devlete zeval ziyan vermesin.' diyerek emekli olmasına imkan sağlayan yetkililere teşekkür ediyor, onlara dua ettiğini söylüyor. Uzun yıllar eşinden maaş alamadığı için sıkıntı yaşadığını anlatan Emine teyze, ilerleyen yaşında kavuştuğu emekli maaşının kendisini rahatlattığını dile getiriyor.

Geçen yıl TBMM'de kabul edilen 5561 sayılı yasa, SSK'lıların ölüm aylığına hak kazanmalarını önemli ölçüde kolaylaştırdı. Değişiklikle 506 sayılı yasadaki her yıl için 180 gün şartı kaldırıldı. Daha önce ölen sigortalının yakınlarına SSK'dan maaş bağlanabilmesi için 5 yıllık sigortalılık süresi, her yıl için ortalama 180 gün olmak üzere toplamda en az 1800 gün prim ödemesi gerekiyordu. Ancak yapılan değişiklikle her yıl için 180 gün prim şartı kaldırıldı. Ölüm aylığı için 900 gün prim ve 5 yıl sigortalılık süresi yeterli oldu. Yasa askerlik borçlanmasıyla askerlikteki günlerin sigortalılığa eklenmesine imkan veriyor. Böylece 1,5 yıl askerlik yapanlar 350 gün primle, 2 yıl askerlik yapanlar 180 gün primle, 2,5 ve üzeri askerlik yapanlar ise 1 gün dahi prim ödemişlerse emekli olabiliyorlar. Uygulama geriye dönük olarak da süre sınırlaması olmaksızın ölüm aylığına hak kazanma imkanı getirdi. Buna göre 40-50 yıl önce vefat eden sigortalının eş ve çocukları, SSK'ya başvurup ölüm aylığı alabiliyor. Yetkililer, yaklaşık 50 bin kişinin 5561 sayılı yasa kapsamında emekli olabileceğini belirtiyor.
 
SSK Trabzon İl Müdürü Tahsin Halcı, benzer durumda olanlara çağrı yaparak bir an önce kuruma başvurmalarını istiyor. Trabzon'da bin 500 kişinin başvurduğunu, tamamına yakınına emekli maaşı bağlandığını ifade ediyor. Halcı, 'Geçmişte prim gün sayısı yetmediği için eşinden ya da babasından emekli maaşı alamayanla r, durumlarını yeniden inceletsin.' diyor. Öte yandan yeni yılda yasalaşması beklenen Sosyal Güvenlik Reformu ölüm aylığına hak kazanma şartlarını zorlaştıracak. Yetkililer, eşinden ya da babasından maaş bağlanma ihtimali bulunanların acele etmesini istiyor.
Editör: HABER MERKEZİ