RÖPORTAJ / ŞEMSETTİN SARI

* Kurum olarak; kamuoyunda ve medyada 'Rehabilitasyon' özelinde 'Basın' yoluyla 'olumsuzluklar' gündeme geldiğinde hatırlanmak istemiyoruz !.. Çayeli'nde iki yıl önce hizmete giren, Çayeli Özürlü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi 'Şeffaf' bir yönetim tarzıyla hizmetlerine devam ediyor.

Rize özelinde 18 yaş üzeri; bakıma muhtaç, çevresi tarafından bakılamayan aile fertlerine SHÇEK kapılarını açıyor. T.C Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı Çayeli Özürlü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü, Ramazan Kopuz ile yaptığımız Röportajla;Çayeli 'Rehabilitasyon' merkezinin kapılarını sizler için araladık!..Şimdi;sohbet şeklinde geçen Röportajımızla ilgili ayrıntılarla, sizleri baş-başa bırakıyoruz..

* MERKEZİN İŞLEVİ NEDİR...
* Rize özelinde 18 yaş üzeri bakıma muhtaç, çevresi tarafından bakılamayan ve ekonomik-sosyal durumu bozuk olan aile fertlerini Rehabilite ediyoruz. Kurumumuz Devlet Bakanlığına bağlıdır. Bu anlamda, aile fertleri tarafından il müdürlüklerine yapılan müracaatlar değerlendirilerek Ankara'ya bildirilmekte, SHÇEK Özürlüler Daire başkanlığı tarafından da, pozisyonları uygun bulunanlar bu merkezlere yönlendirilmektedir.

* REHABİLİTASYON MERKEZİNİZİN KAPASİTESİ NEDİR...
* Kapasitemiz 50 kişidir. Ancak zaman-zaman kısa aralıklada olsa bu rakamın üzerine çıkılabiliyor. Şu an bakıma muhtaç, zihinsel engelli 55 aile ferdine 'Rehabilitasyon' hizmeti veriyoruz. Burada bulunanların tamamının Zeka Geriliği (Mental-Retidasyon) raporu bulunmaktadır.

* REHABİLİTASYON ETKİNLİKLERİNİZ NELERDİR...
* Her yıl düzenli olarak Halkeğitimi Merkezinden istifade edilerek; atölyemizde;Kesme-yapıştırma,Süsleme, Ebru,Resim ve Ahşap boyama çalışmalarını devam ettiriyoruz..Bu çalışmalar için; gönüllü öğreticilerimiz vardır..Kurumumuzdaki ,Rehabilitasyona tabi aile fertleri 'Aykü' derecelerine göre iş yapabiliyorlar.

* SOSYAL ETKİNLİKLERİNİZ VARMI...
* Rutin olarak 55 kişiye her ay düzenli olarak 'Doğum günü' kutlaması yapıyoruz. Bu partiler, çocuklar özelinde olmakla birlikte; müdürüne varıncaya kadar bu çatı altında görev yapan bütün personeli kapsamaktadır.Ayrıca; Piknik şeklinde Ayder,Sümela ,Kale,Ziraat- Botanik Bahçesi gezilerini yapmaktayız.Özürlü ve engelli çocuklarımızı zaman-zaman Fizyoterapist eşliğinde Rize Sahil bandında bulunan oyun parkı ve egzersiz aletlerinden de istifade ettirmekteyiz.Kurum tarafından tahsis edilen harçlıklarla çocuklar ara-sıra Sinemaya da götürülmektedir.

* ÖZÜRLÜLERİN,'TOPLUMA KAZANDIRILMA' ŞANSI VARMIDIR...
* Barındırdığımız Özürlüler, bakıma muhtaç insanlardır. 'Aykü' dereceleri sınırlıdır. Zeka Geriliği raporları vardır. Bunlar sürekli bakıma muhtaçtırlar. Ancak; insani değerlere sahip olmaları için, hiç bir maddi ve manevi fedakarlıktan kaçınılmamaktadır. Bu yıl ilk kez 'Hemşin' yöresinin folklorunu 8 çocuğumuza (personel eşiliğinde) öğretme çalışmalarını sürdürmekteyiz. Çalışmalar tamamlandığında halkoyunu ekibine ayrıca; Sertifika verilecek. Doğrusu biz; kurum adına bir 'Folklor' ekibi kurmayı amaçlıyoruz.

* PERSONEL SAYINIZ YETERLİMİDİR...
* Bakanlığımız bu konuda çok hassas. Bünyemizde barındırdığımız her iki özürlü için bir bakıcı personel bulunmaktadır. Şu anda 25 bakıcı personelimiz mevcuttur. Rehabilitasyon merkezimizde Müdür,Müdür yardımcısı,Öğretmen,Sosyal Çalışmacı,Teknisyen,Hemşire, 44 Özel Hizmetli ve 25 bakıcı personel ile 14 İdari Memur görev yapmaktadır.

* HALKIN MERKEZİNİZE BAKIŞINI VE YAKLAŞIMINI NASIL BULUYORSUNUZ...
* İnsanların kafasında 'önyargı' bulunacağına,gelip hizmetlerimizi görmeliler.Kurumumuz;gönüllü çalışılabilecek bir kurumdur.Bunun halk tarafından benimsenmesini istiyoruz.Biz Dünya'ya açık bir kurumuz.İsrail'den bir grup her yıl ülkemize gelerek, kurum Rehabilitasyon merkezlerimizde, çocuklarımıza bir ay-20 gün hizmet vermektedirler.Biz de toplum fertleri olarak, yarın bizim için oluşacak olumsuzluklara hazırlıklı olmalıyız.Bunları halka göstermeliyiz.Bu anlamda 'Velim olurmusun' projemiz halk tarafından desteklenmelidir.

* MEDYANIN, SIZE BAKIŞI NASIL...
* Biz Medyayı; Basın yoluyla 'Rehabilitasyon' özelinde, münferit olumsuzluklar noktasında,genelleme yapılarak, karşımızda görmek istemiyoruz.Merkezimiz günün 24 saatı rahatlıkla görülebilir.Denetime açığız.Medeni ülkeler düzeyinde bir hizmet veriyoruz.Yeterki;halkımız bizim çalışmalarımıza katılsın.Maddi durumumuz çok iyi.İnsanlarımızdan, kurumda verdiğimiz 'kaliteli hizmeti' bilmesini ve toplumda, böyle 'hizmet isteyen' bir insan katmanının bulunduğunu, algılamasını istiyoruz.Hepimiz birer 'Özürlü ve Engelli' adayıyız.Basın 'sansasyon' haberler yaparak kurumumuzu gündeme taşıyor.Bu da bizi üzüyor...Halkımız ve Medya, kurum çalışmalarımızı SHÇEK web sitesinden olduğu gibi ;www.cayeli-shcek.gov.tr web adresinden de takip edebilir.

* REHABİLİTE KAPSAMINDAKİ ÖZÜRLÜLERİN 'KİŞİSEL BAKIMLARI' NASIL TAKİP EDİLİYOR...
* Bakıma muhtaç Özürlü ve Rehabilite hizmeti alan çocuklarımızdan, bezlenenler var. Her gün düzenli olarak saç-sakal traşları yapılır.İç çamaşırları değiştirilir.Yazlık ve kışlık elbiseleri mevcuttur.Besin değerlerine dikkat etmekteyiz.Kilo ve boyları takip edilmektedir.Çayeli Özürlü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezimiz; Bakanlık,Daire Başkanlığı ,Genel Müdürlük ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı tarafından denetlenmiştir ve takdir görmüştür.

* KURUM BAKIMININ YANINDA EV ORTAMINDA ÖZÜRLÜ BAKIMI YAPILIYORMU...
* Son iki yıldır,kurum bakımının yanında aile ortamında Özürlü bakımı da yapılıyor.Çocuklarını vermek istemeyen ve bakabileceklerine kanaat getirilen ailelere 457 YTL, bakım ücreti ödeniyor.Bu kapsamda Rize ilinde 1400 dolayında aile bu ücretlendirmeden yararlanıyor.Devlet 2022 sayılı yasa gereği özürlü yakınının maaşı varsa bu maaşa dokunmadan ek olarak bakım ücretini de ödüyor.Yalnız bu aileler 6 ayda bir mekanında ziyaret edilerek,bakım hizmetlerinde bir aksaklık olup olmadığı noktasında denetleniyor.Olumsuzluk görülmesi halinde 'Bakım Ücreti' kesilebiliyor.
* REHABİLİTASYON MERKEZİNİZİN BİR YILLIK MALİ PORTRESİ, HANGİ KALEMLERDEN OLUŞUYOR...
* Bizim işimiz bakım.Zihinsel engelli ve Sosyal Yoksulluk taşıyan aile fertleri, bizim adayımızdır.Bunlar arasında bedensel engellilerde vardır.Şu anda merkezimizde görme engelli yoktur.Bir yıllık işletme giderimiz 1 trilyon 500 milyar (TL) dolayındadır.Bu kalemler arasında Personel gideri,Yakıt,Elkektrik,yiyecek-giyecek,kırtasiye,su ve temizlik giderleri gibi muhtelif kalemler yeralmaktadır.

* FİZİKİ MEKAN OLARAK BİR SIKINTINIZ VARMIDIR...
* Koşullarımız oldukça elverişlidir.Dış mekan ihtiyacı eksikliği fazlaca hissedilmemektedir.Bunu değişik aktivite ve gezi turlarıyla tamamlıyoruz.Her birimimiz pırıl-pırıl...Aile fertlerinin bize müracaat etmesi halinde, onların; englli yavrularımıza hizmet noktasında, katkılarından istifade etmek istiyoruz.Amacımız;yarının engelli ve özürlü adayı olan bizlerin bu haleti ruhiyeye hazırlıklı olmamızı sağlamaktır.

* SORULARIMIZ DIŞINDA KALAN YÖNLERİYLE, KURUMUNUZ ÇALIŞMALARINI ÖZETLERMİSİNİZ...
* Rehabilitasyona tabi aile fertleri için üst yaş sınırımız yoktur.Kuruluşumuz yatılıdır.Sosyal Servis,Sağlık Servisi ve Fizyoterapi Servisimiz bulunmaktadır (Fizyoterapi ve iş uğraşı terapisi)...Bireysel tedavi proğramı uyguluyoruz.Kuruluş içerisinde ihtiyaç sahiplerine destekleyici 'ortez' hizmeti veriliyor.Spor yapabilecekler için Türkiye Zihinsel Engelliler Federasyonuyla ırtıbata geçilmiş,Karadeniz Bölge müsabakalarına katılım sağlanmıştır.Kurumumuzda 'Masa tenisi' aktivitesi yapılmaktadır.En yoğun çalışan servisimiz Sağlık Servisidir.Mental-Retardasyon olan çocuklara düzenli ilaçları verilmektedir.Personelimiz 3 ayda bir 'hizmetiçi' eğitime tabi tutulmaktadır.Yıl sonu sergileri açmaktayız.Pazartesi günleri düzenli olarak şehir kapalı spor salonuna gidilerek 'toplu spor' yapılmaktadır.Çocuklar için 'Tulum Show' adlı eğlence partileri düzenlenmektedir.Bu çalışmalar çocukların yaşam standartlarını artırmak için yapılmaktadır.Çocuklar haftada iki kez banyo yaptırılmaktadır.Web sitemiz, iki yıl içerisinde 61 bin kişi tarafından tıklanmıştır.Ayrıca; kurumdaki çocuklarımızın aileleriyle daha rahat görüşmelerini sağlamak amacıyla, web sitemiz üzerinden 'görüntü ve ses yayınlanarak' çocuklarımızın aileleriyle ( görüntülü ve sesli) görüşmelerinin sağlandığı 'özel bir oda' oluşturulmuştur.

* BİZE ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ...
* Kurumumuzun ve Rehabilitasyon Merkezimizin çalışmaları hakkında, Kamuoyunun aydınlanması noktasında bize imkan sağladığınız için bizde size teşekkür ederiz.

Editör: HABER MERKEZİ